Танцови формации от град Брезник и село Сопица ще танцуват на благотворителен събор в Радомирско

357 изпълнители-професионалисти и   любители от 4 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София ще участват в първото издание на благотворителния събор “В Бобораци на мегдана”. Съборът ще се проведе на 28 август (събота) на площада в радомирското село Бобораци. Танцови формации от Брезнишко ще се включат в събитието, съобщиха за Zapadno.com организаторите.

На мегдана ще се изявят колективи и индивидуални изпълнители в областта на танцовото, музикалното и певческото изкуство за традиционен, обработен (стилизиран фолклор). Сред участниците ще се бъде самодейният танцов състав към народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица и танцова формация “БрезиЯна” към сдружение “БрезиЯна” от град Брезник. Те ще се изявят на мегдана в късните следобедни часове.

Чрез това събитие организаторите целят да възвърнат българщината във всеки от нас, да не забравяме традиции и обичаи, но и най-важното – да се съберат необходимите средства за продължаване на ремонта и реставрацията на храм „Света Петка“ в селото.

Съборът ще бъде изпъстрен с богата празнична програма на групи за фолклор, демонстрации на народни обичаи и занаяти, кулинарни състезания, час по патриотизъм за деца и възрастни, както и със специалното участие на именити гласове от Граово и България. Идеята е съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, подпомагане на храма. Като гостуващи изпълнители ще се включат Денис Махуров, Орлин Делибалтов, Ива и Велислава Костадинови, обичаните граовски певци Габриела Миланова, Георги Гьолски, Валерия Момчилова и голямата формация „Майсторите на танца“ от град Перник с художествен ръководител Красимир Димитров. Като съпътстващи събития гостите на събора могат да видят „Бусинската сръчкотилница“ от трънското село Бусинци с най-добрия майстор на грънчарско колело, да вкусят и си закупят кулинарни изделия, като по-този начин ще са съпричастни с каузата на организаторите.

Снимка: сдружение “Локално наследство”

Виж също...

Loading...