Община Брезник иска граждани да докладват за младежките политики, за да получи 60 000 лева от Европа

Граждански мониторинг ще осъществи фондация от Перник по партньорска програма с Община Брезник, научи репортер на Zapadno.com. Двете партньорски страни ще опитат да усвоят 60 хиляди лева по финансираната от Европейския съюз оперативна програма „Добро управление“.

Именно доброто управление на младежките политики е представено в основата на сътрудничеството между местната власт и фондация „Отворена врата“. Общинският съвет на Брезник разгледа тази идея и я прие на свое заседание на 30 юли 2021 година. Целта е администрацията на Общината ще си партнира с фондацията, за да кандидатстват за финансиране. Съвместният им проект предвижда да се проучат и регистрират младежките ресурси в община Брезник. След това са да се изготви методология за мониторинг и оценка на младежките политики на общинско ниво. Ще има кръгла маса, на която ще бъде представено моментното състояние на община Брезник по отношение на младежта. В нея ще участват хора от общината и граждански организации. В резултат в интернет ще бъдат качени два документа: Методика и инструменти за оценка на младежката политика на общинско ниво, както и Доклад от гражданския мониторинг на общинските младежки политики.

Всичко това ще продължи 18 месеца и ще струва на европейските данъкоплатци 60 000 лева. Ако идеята бъде одобрена от управляващия орган на оперативна програма „Добро управление“, цялата сума – на 100 процента – ще бъде покрита от евросредствата. Те ще бъдат предоставени на Община Брезник и нейния партньор, който ще докладва как Общината си върши работата в областта на младежките политики.

Междувременно беше обявено, че в обявената процедура за кандидатстване по тази програма може да настъпят промени. Основание за тях е, че е постъпила жалба, с която се оспорват изискванията за допустимост на кандидатите. В тази връзка управляващия орган на програмата „Добро управление“ съветва всички кандидати да се въздържат от подаване на предложения по откритата към момента процедура. Планира се откриване на нова процедура в най-кратки срокове.

Виж също...

Loading...