Умъртвяват около 13 хиляди свине заради огнище на чума в свинекомплекс

От Българската агенция по безопасност на храните констатираха огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Априлци, област Пазарджик. Положителният резултат от пробите е потвърден на 18 август от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо 13 000 животни от различни възрастови категории. Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на Африканска чума по свинете.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Априлци и Сбор, област Пазарджик. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат 16 населени места в Пазарджишко.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект при спазване на нормативните изисквания.
Свиква се Областна епизоотична комисия днес в 10:30 часа в Областна администрация-Пазарджик.

Виж също...

Loading...