Област Перник попадна сред регионите, в които няма да се провеждат безплатни летни лагери за ученици

От Министерството на образованието и науката спират летните лагери по Националната програма „Отново заедно“ в 20 области с повече от 100 заболели на 100 000 души. Предстоящите пътувания към такива дестинации могат да се пренасочат към други места в по-безопасни региони. Ако това не е възможно, те няма да се състоят. Сред тези области е и Перник със 127,9 заболели на 100 000 през последните 14 дни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Няма промяна при одобрените почивки в останалите осем области с по-ниска заболеваемост. Те могат да се проведат при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция.

От Министерство на образованието и науката са предприели такива действия, следвайки указанията на Министерството на здравеопазването. Здравните власти обръщат внимание, че на лагерите не бива да се допуска смесването на деца от различни групи по време на хранене или развлечения в местата за настаняване или при провеждането на организирани мероприятия.

Предвид сигнали за включване в лагерите на деца и учители с оплаквания, които се наблюдават и при COVID-19, Министерство на здравеопазването настоява за всяко дете, което участва в организирано пътуване, да се изисква документ от личен лекар, че то не е било в контакт със заразно болен три дни преди началото на пътуването.

Поради влошаващата се епидемична обстановка в страната и особено в морските ни курорти от 17 август тази година Министерство на образованието и науката спря приемането на заявки за участие в националната програма. Вече одобрените пътувания обаче не бяха отменени.

По „Отново заедно“ с 15 милиона лева от държавния бюджет за подпомагане на туризма се финансират летните почивки на 30 000 деца и придружаващи ги педагогически специалисти. Към 8 август тази година са одобрени пътуванията на повече от 23 000 деца и преподаватели. Ще бъдат обработени също всички заявки, постъпили до 16 август тази година включително.

Вчера читателите на Zapadno.com научиха, че учебните заведения в общините Брезник и Трън не са се възползвали от възможността за безплатни летни лагери за ученици по програмата “Отново заедно”.

Виж също...

Loading...