Село Сопица е на път да разполага със своя библиотека, но след ремонт на помещение в читалището

Жители и гости на брезнишкото село Сопица ще могат да заемат книги от местна библиотека, която предстои да бъде обособена в помещение към местното народно читалище “Светлина-1932”, предаде репортер на Zapadno.com.

По инициативата вече се работи и основите на делото са поставени със събрани средства и дарени книги. “Имаме едно помещение за библиотека каквато нямаме към читалището. Имаме и малко събрани средства от жители, гости и приятели на село Сопица. С тази сума можем да започнем обособяването на библиотеката.”, поясни кметският наместник на селото Наталия Панова.

Рафт с книги в кметското наместничество изпълнява ролята на библиотека, но желанието на читалището и кметския наместник е стара стая да бъде особобена в място, което да съхранява писаното слово. Началото за това също е поставено, тъй като през последните месеци на апел за даряване на книги откликнаха различни хора. До момента са събрани около 1 000 книги, които очакват да бъдат подредени в новата библиотека. Предстои заглавията да бъдат инвентирани, а помещението за библиотека ремонтирано.

Преди време стаята е горяла и има нужда от цялостен ремонт – замазка, изграждане на таван, оборудване с рафтове и други. Помещението вече е изчистено от строителните отпадъци, които са се трупали вследствие на пожара и саморазрушаване на стаята. Съдействие по извозването на отпадъците на определено за това място оказва местният земеделец и сопичанин Мирослав Карамфилов. “Той помага когато и с каквото може. Много му благодарим! Сега ни помага с извозването на строителните материали, но с една немалка сума, която ще вложим за библиотеката.”, каза кметският наместник Наталия Панова.

След ремонтиране и обособяване на собствена библиотека от читалището и кметското наместничество ще продължат да работят по обновяване на читалищния салон, който вече е с нови прозорци и врати чрез проект. Прочетете още по темата в публикацията: С тържество в село Сопица завърши голям за местното читалище проект – ВИДЕО + СНИМКИ.

Виж също...

Loading...