От 20 години жители на село Слаковци разширяват етнографска експозиция в читалището

От около 20 експоната до над 250 е прераснала етнографската експозиция към народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата се зародила през 2000-та година по идея на дългогодишния секретар на читалището Светла Пантелеева. На 21 януари 2001 година се състояло официалното откриване на етнографската експозиция, която се помещава в зала към читалището. “Започнах да събирам по стари къщи каквото е останало. Това всичко, което го виждате, е с дарения – хората са го подарили.”, разказа Светла Пантелеева.

Сред експонатите са литаци, глинени съдове, кошер, множество снимки и други предмети от бита и културата на слаковчани. Секретарят на читалището Светла Пантелеева е дарила покривка, литак, огледало, кърпа и други експонати. “Хората се интересуват. Пощата е тук и когато е хубаво времето, музеят е отворен. Докато чакат, влизат и разглеждат. Въпреки че им е ясна сбирката проявяват интерес.”, каза читалищният секретар.

Пространството в залата почти се е запълнило, а културно-просветната институция не разполага с още място за излагането на новите експонати, но въпреки това ги съхранява.

Подобни експозиции има в селата Бегуновци, Горна Секирна, Банище и музея в град Брезник.

Виж също...

Loading...