Първото килийно училище в Трънско е основано в село Бераинци от свещеник от фамилията Петричеви

Малко известен факт за днешните трънчани е, че първото килийно училище в Трънско е основано в трънското село Бераинци. За този факт разказа специално за читателите на Zapadno.com местният историк Кирил Михайлов.

Килийното училище е основано в края на 18-ти и началото на 19-ти век от поп, който е бил от известната в селото фамилия Петричеви. Сградата на първото килийно училище в пограничната община отдавна е история. До училището е имало стара къща, от която до наши дни са останали останки. За просветната сграда и полагането на основите на образователното дело в Бераинци има сведения в стария сборник “Трънски край”, разказа Кирил Михайлов.

От фамилията Петричеви е и един от водачите на Знеполското въстание познато и като Трънско въстание Радивоя Петричев. Друго известно име, свързано със село Бераинци е българският историк и археолог професор Димитрина Митова-Джонова (1924 – 2015 година). В наши дни селото е превърнато във виладжийски район, а местните са малко. Назад във времето Бераинци и съседните села Студен извор и Радово са били едно цяло и са образували голямо селище с важно за района значение.

Наскоро край селото бе направена първа копка на нов храм, който ще бъде изграден в чест на Успението на Божията Майка Света Богородица.

Виж също...

Loading...