Цените на яйцата в малките магазини в област Перник са сред най-високите в страната, значително е повишението на тези с размер М

През периода 11 – 18 август 2021 година средните цени по веригата на предлагане на яйца в страната се запазват на нивата от предходната седмица. Изключение прави цената на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети, която отбелязва повишение, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги варират от 21 стотинки за брой в Благоевград и Кюстендил до 29 стотинки за брой в Бургас, Разград, Русе, Сливен и Ямбол. В големите супермаркети в седемнадесет области продуктът поскъпва от 1 стотинка за брой до 4 стотинки за брой на седмична база, най-чувствително в София и Перник, което води до повишение на средната цена за страната с 2 стотинки за брой до 26 стотинки за брой.

Средно за страната, през изтеклата седмица цените на дребно на яйца размер M и L в другите търговски обекти остават съответно 23 стотинки за брой и 25 стотинки за брой, тъй като измененията са с по-малко от 1 стотинка за брой.

Цените на яйца – размер М в другите търговски обекти се движат от 17 стотинки за брой в областите Благоевград и Кюстендил до 28 стотинки за брой в София и Перник, а на размер L – от 20 стотинки за брой в Благоевград и Кюстендил до 30 стотинки за брой в София и Перник. Седмичните ценови колебания, отчетени в по-малките магазини в част от областите, са изцяло в посока нагоре. За размер М повишението е с между 1 стотинка за брой и 3 стотинки за брой, като най-значително е в област Перник, а за размер L – в рамките на 1 стотинка – 2 стотинки за брой, като най-съществено е в Добрич.

В областите Перник, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и София яйца размер L се търгуват с 2 стотинки за брой по-евтино в големите търговски вериги, отколкото в другите търговски обекти.

Виж също...

Loading...