Сушата засегна река в Брезнишко, която частично пресъхна – СНИМКИ

Една от реките в област Перник частично пресъхна вследствие на продължителното засушаване и липсата на валежи от дъжд. Засегнатата от сушата река извира от Брезнишко и преминава през още две общини в региона преди да се влее в язовир “Пчелина”. Името на реката е Светля, но извира под името Ливаде, установи проверка на Zapadno.com.

Читателят на Zapadno.com Николай Бодуров сигнализира за необичайното явление, на което е станал свидетел. “Май отдавна не е имало такова засушаване по Краище. Река Светля под с. Долна Секирна направо пресъхна. Да видим докога ще се устиска без режим на водата… Даже 2019-та по Пернишката криза с водата тук, макар и малко, реката си течеше…”, сподели Николай Бодуров.

Река Светля или Ливаде извира на 1 054 метра надморска височина от планината Стража на 2 километра и 600 метра на север-североизток от брезнишкото село Банище. По течението на реката са разположени брезнишките села Банище, Ръжавец, Станьовци и Долна Секирна, но и още 6 населени места в общините Земен и Ковачевци. Максималният отток на реката е през месец март, а минималният е през септември. Част от водите на реката се използват за напояване. Дължината на река Светля е 32 километра, а нейните основни притоци са 7, пише в справочника от 80-те години “Географски речник на България”.

В района на село Банище реката продължава да тече дори в горещите августовски дни, но пък местен жител сподели, че тя вече се е превърнала във вадичка. Преди годините нивото на реката е било по-високо от сегашното, което към 20 август е едва няколко сантиметра, като на места са се образували локви с по-голяма дълбочина. Миналата година нивото на реката по това време на годината е било по-малко от сегашното, спомни си възрастна жена от селото. По нейни думи Банище се захранва с вода от два извора над селото. Тя също си спомня времето, когато реката е била по-пълноводна, но пък никога не е пресъхвала.

По пътя между селата Банище и Ръжавец реката продължава да държи същото ниво, както около първото населено място. Между района на Ръжавец и село Станьовци водата в реката постепенно намалява. До площада на Станьовци река Светля вече се е превърнала в баричка. В селото се включва и нейния ляв приток – рекичката Каповец. В Каповец водата също е оскъдна и единствено избуялата растителност и изграден мост по главния път показват, че на това място има рекичка. По черен път край някогашните градини на селото река Светля тече бавно и е с дълбочина до няколко сантиметра, а на места е и по-малко. Речните камъни и камъчета са оголени, а около тях бавно протича реката. Възрастен мъж от Станьовци си спомни, че преди около десетилетие реката изцяло била пресъхнала, а с това ниво не я е виждал през последните години. Негова съселянка потвърди, че преди години реката е пресъхнала. “Сега си тече, но преди време беше пресъхнала.”, каза друг мъж от село Станьовци.

В района между селата Станьовци и Долна Секирна Светля вече губи и малкото количество води, останали по течението. На около километър от центъра на Долна Секирна и близо километър и половина от Станьовци няма вода в реката. Това може да се види от всеки, който преминава по главния път между селата, където предпазни парапети указват, че се преминава по мост над река. Малко преди началото на Долна Секирна протича Бобовска река, която е десен приток на река Светля. В Бобовска река тече вода, която също е по-малко от обичайното, но все пак има течение. Притокът на Бобовска се влива в Светля около футболното игрище на Долна Секирна. Малко след вливането в река Светля отново има вода, но количеството напомня на малка баричка.

Разгледайте снимки от състоянието на река Светля в продължение на около 6-километров участък, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...