В Трънско превърнаха чешма в паметник на ВиК, но тя не се обслужва от водопреносно дружество – СНИМКИ

“Паметник на ВиК 1908 – 2021”. С този надпис старата чешма в махала “Забелски ханове” в трънското село Забел посреща преминаващи за границата със Сърбия и местни жители, предаде репортер на Zapadno.com.

Чешмата е известна на трънчани, тъй като има над 100-годишна история, а и е на централно място по главния път. Надписът, указващ паметника на ВиК, е поставен от три страни на чешмата и е закрепен със стреч фолио. Единственият човек в село Забел, който репортер на Zapadno.com срещна беше жена, която нямаше представа кой и защо е поставил такъв надпис на чешмата. “До пролетта чешмата течеше по-слабо. После спря.”, каза жената от селото.

Впечатление прави, че тръба зад чешмата е изместена и от нея не тече вода. Чешмата се захранва от стар римски водопровод, който е прокопан под земята в посока планината Руй. Преди години от ВиК са се опитали да открият извора, с който е свързана чешмата, но безуспешно, тъй като старите тръби достигали до няколко метра дълбочина, която постепенно се увеличавала с наближаване на планината. В миналото водата, която течеше от чешмата, се е използвала за промишлени нужди в близка местност. Самата чешма е уникална, тъй като е изградена от римски саркофаг. Прочетете още по темата в публикацията: Старата чешма в трънското село Забел е изградена от римски саркофаг и е била преместена през 1962 година.

Чешмата не се поддържа от ВиК, но тъй като наименованието на дружеството е замесено в надписа, указващ паметник, Zapadno.com потърси за коментар ВиК-Трън. Дългогодишният началник на клона на ВиК в Трън е в болничен, а неговият заместник е отпуск. Това е причината до момента да няма коментар по темата от водоснабдителното дружество.

Разгледайте снимки от “паметника на ВиК” в Трънско:

Виж също...

Loading...