Без съгласуване Община Трън монтирала гумени изкуствени неравности в село Главановци

Гумени изкуствени неравности и предупредителни знаци за тях са били монтирани без съгласуване по главния път в трънското село Главановци. Това става ясно от отговор на Агенция “Пътна инфраструктура” във връзка със запитване на Zapadno.com.

Наскоро репортер на Zapadno.com се натъкна на два пътни знака A13 до главния второкласен път в трънското село Главановци. Знаците указват, че след тях по платното за движение има изкуствени неравност/и, но в действителност такива няма. Местна жителка, живееща в района около пътните знаци, обясни, че същите са били монтирани през 2020 година, а край тях е имало изкуствена неравност. “Бяха поставени тука, но дори и това не спира шофьорите да преминават бързо през тях и махнаха гърбицата.”, каза жената от село Главановци. Ограничението в населеното място е 50 километра в час, но преминаващите автомобили и камиони често се движат с километри над ограничението.

Пътната агенция поддържа и стопанисва второкласен път 63, който преминава през територията на община Трън и през село Главановци. На въпрос на Zapadno.com дали се предвижда монтирането на изкуствени неравности, тъй като в района има поставени знаци за такива, от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” отговориха, че през миналата година представители на Община Трън са монтирали на второкласния път 63 в отсечката Трън – Стрезимировци в село Главановци гумени изкуствени неравности, както и предупредителни знаци за тях. “Поставянето им е в нарушение на нормативните изисквания, не е съгласувано с Областно пътно управление-Перник и МВР и поради това изкуствените неравности са премахнати. Ангажимент на Община Трън е да демонтира и пътните знаци. Съгласно Наредба №РД-02-20-10 от 5 юли 2012 година за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, по пътищата от републиканската пътна мрежа в чертите на населеното място изборът на видовете средства за ограничаване на скоростта се определя от комисия, в състава на която участват представители от съответната община, на територията на която се намира населеното място, на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР и на съответното Областно пътно управление. Комисията провежда оглед на участъка и взема решение за конкретни мерки, които да се предприемат за обезопасяването му. Съставя се и протокол, в който се описват ангажиментите на страните.”, обясниха от Пътната агенция.

Освен това до момента в Областно пътно управление-Перник не е постъпвало искане от Община Трън за поставяне на изкуствени неравности в чертите на село Главановци и съответно няма започната съгласувателна процедура за това.

Виж също...

Loading...