Динозавърското находище в Трънско отново се проучва, учени откриха нови находки

Стартира четвърта палеонтологична експедиция в находището край Трън и още в началото бяха открити интересни фрагменти, които ще се изследват, съобщиха от Нациолния природонаучен музей към Българска академия на науките.

Експедицията се провежда под ръководството на учени от Националния природонаучен музей при БАН и в сътрудничество с учени от Софийския университет и от Геологически институт при БАН започна четвъртата палеонтологична експедиция в находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край Трън. Тази година за пръв път към учените в работата им на терен се присъединяват и студенти от специалност “Геология” на Геолого-географския факултет към Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Още през първия ден усилията на изследователите бяха възнаградени с нови находки. Студентите попаднаха на дребни парчета кехлибар и малки фрагменти от корубата на костенурка. Най-впечатляващия фосил откри главен асистент Дочо Дочев от Софийски университет. Находката е на зъб с дължина около 2 сантиметра, който вероятно принадлежи на едро месоядно животно, чиято таксономична принадлежност предстои да бъде уточнена. След успешния старт на експедицията нашите учени са обнадеждени, че най-интересните открития тепърва предстоят, поясниха от Нациолния природонаучен музей.

Експедициите с учени в Трънско стартираха преди няколко години, а откритията от тях бяха представяни на различни форуми и събития. Прочетете още по темата в публикацията от 2018 година: При нови разкопки в Трънско откриха кости от динозавър, които са на около 80 милиона години.

Снимки: Нациолен природонаучен музей към Българска академия на науките

Виж също...

Loading...