Област Перник се подготвя за нова коронавирусна вълна, над 35 000 души в региона са имунизирани

„Тъй като случаите на COVID-19 и в област Перник се увеличават, а в дадени области вече е обявен и „червен код“ е нужно да имаме готовност за настъпването на нова вълна. Затова е нужно да предприемем изпреварващи действия и да сме подготвени. Нужни са и проверки и по-голяма превенция, координация както и ежедневен обмен на информация “. Това каза областният управител доктор Симеон Василев на среща с директорите на лечебните заведения в региона, съобщиха от Областна администрация-Перник.

Директорите на лечебните заведения обясниха, че имат готовност за прием на пациенти с COVID-19. Те добавиха, че един от най-големите проблеми към момента е липсата на достатъчно персонал в болниците. По думите им въпреки недостига и умората лекарите и медицинските специалисти са достатъчно мотивирани за работа.

Директорът на Регионална здравна инспекция-Перник доктор Димитрова представи статистика за ръста на болните и добави, че от днес областта е в червената зона след като болните са 200,1 на 100 000. Тя обяви, че от началото на пандемията в област Перник регистрираните болни са 8 418, излекуваните са 7 747, 421 са починали. Директорът на Регионалната здравна инспекция каза още, че имунизираните от началото на кампанията са 35 847 души, а със завършена доза са 16 023. „Кметовете на общини са уведомени за това, че мобилни екипи имат готовност за имунизират жители на селата в областта и в село Зидарци, например вече имаме 20 имунизирани лица“, добави тя.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около тезата, че са нужни засилени проверки за спазване на мерките, за да се предотврати драстично увеличаване на случаите.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...