Цените на охладеното пилешко в област Перник бележат значително седмично повишение, което води до увеличение на средната цена за страната

През периода 11 – 18 август 2021 година средните цени на пилешко месо за страната на едро и на дребно в по-малките магазини са около или малко над нивата от предходната седмица, докато тези в големите супермаркети бележат леко понижение, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се движат от 4 лева и 88 стотинки за килограм в Русе до 5 лева и 99 стотинки за килограм във Варна. В пет области е налице седмично повишение на ценовите стойности с между 1,9 % и 8,5 %, като най-значително е в Перник и София, което води до увеличение на средната цена за страната с 1,3 %, до 5 лева и 34 стотинки за килограм.

Седмичните ценови отклонения на охладеното пиле, отчетени в почти цялата страна, са в границите от -4,1 % във Варна, Перник, София и Шумен до +4,5 % в Благоевград и Кюстендил, преобладаващо в посока надолу. В резултат, средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в тези обекти намалява с 0,8 %, до 5 лева и 21 стотинки за килограм.

Цените на замразеното пиле в другите търговски обекти се запазват в интервала от 4 лева и 60 стотинки за килограм в Сливен и Ямбол до 5 лева и 69 стотинки за килограм в областите Перник и София. Седмични ценови отклонения се регистрират само във Варна и Кюстендил – повишение с по 2 %. Средно за страната, цената на замразеното пиле в по-малките магазини е 5 лева и 6 стотинки за килограм, с минималните 0,2 % над нивото от предходната седмица.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...