Откритията в Трънско продължават! Находището край града разкрива вкаменелости динозаври и дребни животни – СНИМКИ

През изминалите два дни палеонтолози и техните студенти в четвъртата палеонтологична експедиция в находището край Трън продължиха да намират любопитни фосили, запечатали спомена за света на късната креда, съобщиха от Нациолния природонаучен музей към Българска академия на науките.

Вчера стана ясно, че край град Трън се провежда четвърта палеонтологична експедиция под ръководството на учени от Националния природонаучен музей при БАН и в сътрудничество с учени от Софийския университет и от Геологически институт при БАН. “Студентите, заредени с ентусиазъм и вдъхновени от по-опитните си колеги, вече откриха първите си фосилни останки от динозаври, макар и костите да не са запазени изцяло. Сред другите намерени вкаменелости вниманието ни привличат няколко дребни зъба от различни животни и късове фосилизирана смола. Освен динозавровите кости, най-впечатляващи са първите вкаменелости от микрогръбначна фауна в находището, открити от учените по време на теренна работа.”, поясниха от Нациолния природонаучен музей.

Сред откритите вкаменелости са дребна фосилна челюст с няколко запазени зъба, като дължината на находката е около 4 милиметра и фрагмент с дължина 2 – 3 милиметра, който е от миниатюрна тръбеста кост. Кости с такива размери са на границата на възможното да бъдат забелязани с просто око на терен, отбелязаха от музея.

Откритието е поредното доказателство, че в находището край Трън освен динозаври има и останки от различни дребни животни или така наречената микрогръбначна фауна. Подобни находки отварят цял нов свят от възможности за изследвания пред палеонтолозите и рисуват в детайли древната екосистема, част от която са били Трънските динозаври, завършват от Нациолния природонаучен музей.

Разгледайте снимки на част от откриятията на четвъртата научна експедиция, които Нациолния природонаучен музей разпространи във Фейсбук страницата си:

Снимки: Нациолен природонаучен музей

Виж също...

Loading...