Трапезата на читалището в село Сопица спечели първа награда на благотворителен събор в Радомирско – СНИМКИ

Богата и разнообразна трапеза показаха от народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица по време на благотворителния събор “В Бобораци на мегдана”, който се провежда днес в радомирското село Бобораци, предаде репортер на Zapadno.com.

В програмата на събора са включени изяви на самодейци, кулинарно състезание и други съпътстващи събития. Кулинарното състезание беше открито около обяд в градинка до площада в селото. На няколко маса самодейци от читалището на село Сопица подредиха гозби, печива и други вкусотии от Граово. Журито и присъстващите гости на събора видяха, но и вкусиха от богатата трапеза на село Сопица. На трапезата присъстваха: качамак, кутмач (подобно на качамака, но се приготвя от бяло брашно, запържва се в мазнина и се добавя сирене), няколко вида баници с праз лук, спанак, цвекло, коприва, тиква, сирене, сварено жито, домашна юфка с мляко (замесена от самодейци към читалището), няколко тутманика, погачи, домашен мед и сладка (от ягоди, сини сливи, дюли), домашно вино и ракия, мачкан (стар хляб, който се запържва в свинска мас и се настила с много сирене), пълнени тиквички със зеленчуци, домашно приготвена сланина, зеленчуци и плодове от градината (домати, грозде, ябълки, круши). Тази трапеза заслужено спечели първа награда за цялостно представяне в кулинарното състезание.

В приготвянето на всичко това се включили няколко домакини от село Сопица. “Идеята ни е да се чуе за читалище “Светлина” – село Сопица. Да се види, че там живеят много млади хора. Винаги работим с много хъс и голямо желание. Децата ни са самодейци, защото го искат, не защото някой им го налага. Освен това представихме нашето с табло със стари снимки.”, разказа за Zapadno.com Венера Никодимова, която е член на читалището и една от домакините-кулинарки. Интересен елемент на вкусната трапеза беше сладкиш във формата на агне, който е за почерпка на танцовия състав към читалището. “Хората, които работиха в хладилния завод в Брезник сами си отливаха такива фигурки. На Криси дядо му беше един от хората, които е снабдил почти цялото село с такива фигурки. В Сопица специално има много такива фигурки. Децата винаги много се радват на обикновен кекс, който е във формата на агънце.”, сподели още Венера Никодимова.

На таблото с архивни снимки посетителите на събора успяха да видят танцовият състав на Сопица, семейни фотографии, свещеникът на селото и неговото запопване от Негово Светейшество Неофит Патриарх, жътвената кампания, дядо Янко – един от хората, предоставили земя за килийно училище в населеното място и други моменти от миналото.

Разгледайте снимки на част от трапезата на село Сопица, която в късния следобед вече беше полупразна:

Виж също...

Loading...