Сурвакари от Брезнишко ще открият фестивал за двугласно пеене и народна песен в Родопите

Сурвакари от община Брезник ще участват в програмата по откриването на XX-тия юбилеен национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино. Във фестивала участие ще вземат и други състави от област Перник, съобщи за Zapadno.com главният експерт от отдела по култура към Община Перник Иванка Василева.

Юбилейното издание на фестивала в Родопите ще се проведе на 3, 4 и 5 септември. По традиция фестивалът се организира от Община Неделино и се провежда под патронажа на Министерство на културата. Той е посветен на неделинския двуглас – уникална проява на българския фолклор, който е предложен за вписване в Представителния списък на ЮНЕСКО. В националния фолклорен фестивал ще участват международни групи от света, както и фолклорни състави и изпълнители от всички области на страната, поясни главният експерт Иванка Василева.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие. Основна цел е възраждането на народно – песенните традиции в общината. Запазване и популяризиране на неделинския двуглас у нас и по света. Предоставяне на възможност на всички даровити деца да изявят своя талант в изпълнителското изкуство – песенно, инструментално, танцово. Обикновено се провежда обикновено през първата петък, събота и неделя на месец септември.

По решение на Организационния комитет и кмета на община Неделино Боян Кехайов e изпратил покана са включване на сурвакари от Пернишко в официалното откриване, като носители на елемента „Сурва“ вписани в Представителния списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Сурвакарската група при народно читалище “Иво Войвода-1928″ на брезнишкото село Долна Секирна ще се включи в официалното откриване. А с програма ще се представят и читалището от пернишкото село Кладница и земенското село Пещера. Специален мъжко фолклорно трио – Момчил Чалъков от село Алино, Николай Тодоров от Кладница и Стоян Стефанов от Пещера ще представят на сцената уникални граовски песни. Участията на групите от Перник освен в официалното откриване са и в  двата фестивални дни.

Над 2 000 фолклорни изпълнители от България и зад граница ще се изявят в родопския град по време на фестивалните дни.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...