След първия учебен ден институции тръгват по домовете, за да търсят за незаписани ученици

От 16 септември започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Това беше решено днес на заседание на Координационното звено по Механизма за взаимодействие по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Сформирани са 1 335 екипа, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват 19 915 преподаватели, социални работници, полицаи, представители на Общините и областните управи, Регионалните управления на образованието и Регионалните здравни инспекции.

Досега обходите се правеха през октомври и ноември. Тази година те започват месец по-рано. Целта е децата да прекарат максимално дълго време в училище.

През септември и октомври предстои да бъдат посетени над 20 500 деца. Освен да убеждават родителите за ползата от образованието, екипите по обхват могат да им предложат подкрепа за намиране на работа и социално подпомагане. В някои случаи експертите могат да съдействат на семействата дори за адресна регистрация.

„Пандемията доведе до повишаване на риска от отпадане от образователната система. Ще разгледаме в дълбочина съществуващия Механизъм и ще търсим дългосрочни решения – как да подобрим действията и ангажираността както на държавата, така и на родителите и учениците. Целта е да си сътрудничим на всички нива – от министерствата и агенциите през областните и районните координационни звена до екипите за обхват на терен“, подчерта премиерът Стефан Янев на срещата на Координационното звено. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че всички усилия на институциите ще бъдат насочени към минимизиране на рисковете от отпадане на децата и учениците, както и към подкрепа на техните семейства.

„Екипите за обхват ще бъдат допълнително обучени да правят интегрирана оценка на потребностите на децата и учениците“, обясни министърът на образованието и науката професор Николай Денков. Очаква се до 20 септември да бъдат обучени първите 140 експерти, а до 30 октомври – всички останали.

За последните три учебни години по Механизма обратно в системата са върнати над 61 734 деца, от които 2 665 са отпаднали отново. Други 25 299 са новоотпаднали и необхванати от учебната 2017/2018 година насам.

Анализът на Министерство на образованието и науката показва, че в момента близо една четвърт от записаните в предучилищно или училищно образование са в риск от отпадане. Този дял се е увеличил заради дългите периоди на дистанционно обучение през последните две учебни години. Най-големи са рисковите групи в Пловдив, Сливен, Стара Загора, София-град, София-област, Бургас и Пазарджик. В Шумен, Ямбол и в столицата процентът на необхванатите в образователната система се е увеличил от 10 % на 13 %.

Виж също...

Loading...