Местен бизнес: Брезничанка и нейна приятелка отварят логопедичен център, който стартира със седмица с безплатни услуги

Брезите, които са символът на Брезник, са част от логото и името на новоткриващ се логопедичен център в региона. Логопедичният център ще се ръководи от две дами – доктор Радостина Костова от Брезник и Ася Филипова от Враца. Двете разказаха повече за общото си начинание чрез периодичната рубрика на Zapadno.com – “Местен бизнес”.

Центърът носи името “Брезина” и ще приема клиенти без възрастови ограничения. Намира се в центъра на град Перник и е обезпечен с подходящото за работа оборудване. Логопедичният център е отдавнашна мечта на доктор Радостина Костова, зародила преди около 10 години. “През месец януари защитих докторска дисертация по логопедия. Иначе съм от Брезник, но в последните години живеех в Благоевград, тъй като работя там – преподавател съм в Югозападния университет. Реших се на нещо, което беше моя мечта от години. Вече 9 години минаха, откакто съм завършила логопедия. Това беше моя мечта и досега не я осъществявах, защото работих, а исках да продължа образованието си.”, каза доктор Костова.

Датата на откриването е 6 септември и не е избрана случайно, като основната причина е, че тогава се отбелязва един от националните празници на България. “Идеята ни е цяла седмица да направим “Седмица на отворените врати”, което означава че ще предлагаме безплатни логопедични консултации – от 7 до 12 септември. Ще бъде с предварително записване на час, но от 9 до 19 часа ще бъде тук. В центъра ще предлагаме говорна и езикова терапия при деца и възрастни, съшо така ще имаме детска занималня, арт занимания за деца. Ще работим с доста качествена апаратура за диагностика на езика и говора. Разполагаме с биофийдбек – специален инструментариум, чрез който се проследва какви са ответните реакции при изпълнение на дадена задача, как самият организъм реагира на това.”, сподели още доктор Радостина Костова. Тя ще съчетава работата в логопедичния център с преподавателската дейност в Югозападния университет. “Все пак часовете има как да се комбинират и на двете места, стига да има желание. При нас повечето желани дни за терапия са почивните дни и времето след 17 часа, когато родителите са свободни и не са на работа, за да могат да си доведат децата.”, отбеляза още доктор Костова.

Името на логопедичния център е избрано от майката на доктор Радостина Костова, която също е брезничанка. “Първоначално и беше доста странно защо тя да ни помага в избора на името. Един ден случайно каза: “Абе аз измислих име – Брезина”. Колежката ми Ася Филипова, която е бивша моя студентка, е врачанка, но е влюбена в Брезник.”, каза доктор Костова. Логото е съвкупност от букви, фонацията на гласа от човек и бреза.

Ася Филипова логопед и педагог, но също като нейната колежка и приятелка обича Брезник. “Първо завърших логопедия, а в момента ми предстои дипломиране по клинична логопедия. Работила съм във Враца в Център за специална образователна подкрепа. Там напуснах и сега това ми беше мечтата. Имам предучилищна и начална педагогика като образование.”, каза Ася Филипова.

В логопедичен център “Брезина” ще се работи с хора след прекаран инсулт, паркинсон, множествена склероза или деца с детска церебрална парализа, аутизъм и други диагнози. “Всичко ще зависи от самите случаи. Може да се окаже, че при някои деца ще се изисква да се идва 2 или 3 пъти седмично, при други – не. В зависимост от диагнозите ще работим. Повечето залагат на работата с деца, а ние искаме да работим и с възрастни. Имаме възможност и за предлагане на логопедичен масаж.”, каза доктор Радостина Костова.

Логопедичният център се намира зад пункта за тото в пернишкия квартал “Монте Карло”. Откриването ще е на 6 септември от 12 часа.

Разгледайте снимки от логопедичния център:

В публикацията са използвани снимки от доктор Радостина Костова и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...