Захарта в малките търговски обекти в област Перник е поскъпнала съществено в последната седмица на месец август

В рамките на последната седмица (25 август – 1 септември) се наблюдава леко повишение на средната цена на едро на бяла кристална захар за страната и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

В големите търговски вериги захарта се предлага на цени от 1 лев и 35 стотинки за килограм (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1 лев и 52 стотинки за килограм в Търговище. Седмичните ценови изменения, отчетени в дванадесет от областите, са в границите от -4,9 % (Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол) до +3,5 % в Разград, преобладаващо в посока надолу. Това води до понижение на средната цена на дребно на продукта в големите търговски вериги за страната с 0,7 %, до 1 лев и 42 стотинки за килограм.

Най-ниски цени на дребно на бялата захар в другите търговски обекти се наблюдават в Добрич – 1 лев и 43 стотинки за килограм, а най-високи – в Разград и Стара Загора – 1 лев и 75 стотинки за килограм. В седем области продуктът поскъпва в рамките на 0,7 % – 3,5 % на седмична база, най-съществено в Перник и София. Средно за страната, цената на дребно на захарта в другите търговски обекти остава 1 лев и 60 стотинки за килограм, тъй като изменението е с по-малко от 1 стотинка на килограм.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...