Кметът на Брезник: Денят на Съединението е доказателство, че само обединени можем да преследваме мечтите си за една силна държава

На днешния ден се навършват 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По този повод кметът на Брезник Васил Узунов отправи приветствено обръщение към жителите на общината, чрез общинския сайт.

Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

“Този ден е доказателство, че само обединени можем да преследваме мечтите си за една силна държава, в която да живеем в свободно и здраво общество.”, обръща се към жителите на Брезнишко кметът Васил Узунов в словото си. Цялото привествие за националния празник може да прочетете в редовете по-долу.

 УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БРЕЗНИК,

            В историята на всеки народ има мигове на изпитания, на решителност и жертвоготовност, мигове, когато се сбъдват най-смелите мечти.

            За България такъв миг е 6-ти септември 1885 година – Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Паметните събития, случили се тогава, са символ на единение в името на националните ни интереси и идеали. Един от уроците на Съединението е, че политиците и държавниците в онова време проявяват отговорност към бъдещето на своя народ. Неоспоримото им достойнство е в това, че пренебрегват своите разногласия в името на важната национална цел – Съединението на България. Този ден е доказателство, че само обединени можем да преследваме мечтите си за една силна държава, в която да живеем в свободно и здраво общество.

            Нека си пожелаем да бъдем здрави, единни и смели в отстояването на българската идея по пътя на европейското развитие на нашата малка, но горда България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Виж също...

Loading...