Надпис на паметник в град Трън е в основата на заглавието на документален филм за Сръбско-българската война

Надписът на паметника за Сръбско-българската война и в памет на Пети пехотен Дунавски полк в град Трън е в основата на заглавието на документален филм по сценарий на Горан Благоев. Това сподели историкът и журналист в предаването “12 + 4” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио, дочу Zapadno.com.

Журналистът подчерта, че заглавието на неговия документален филм за Сръбско-българската война (“Братоубийствената ни, победоносна”) е взаимстван от надпис на един паметник в Трън. “Вижте какво великодушие и какво достойнство на една млада нация. Да напишеш за едно вероломно нападение най-напред, че тази война е била братоубийствена, а след това да изтъкнеш предимството си, че тя е била победоносна. Това наистина говори много за българската нация.”, каза Горан Благоев в предаването “12 + 4“.

Документалният филм “Братоубийствената ни, победоносна” е от 2005 година и е по сценарий на Горан Благоев. Режисьор на филма е Людмил Колев.

Паметникът, от който е взаимствана идеята за заглавието на филма, се намира в центъра на град Трън. Той е открит на 8 август 1893 година. Висок е 6 метра, а формата му е на царски скиптър. Надписът отпред на паметника гласи: „Въздигнат от признателните трънски граждани в памет на храбро падналите в братоубийствената ни победоносна война със сърбите през месец ноември 1885 г. в Трънско офицерите подпоручици Ангелов, Цанков, Халачев, Калев и около 30 долни чинове”.

Виж също...

Loading...