Ръководителят на “БрезиЯна” и “Граовчета” Яна Кираджиева: За мен танцът е магия, трудно е с двата състава, но се справям

Малки и големи танцьори от Брезнишко успешно усвояват стъпките на народните танци в танцова формация “БрезиЯна” и детски танцов състав “Граовчета”. Техен ръководител е Яна Кираджиева, която обожава танците, предаде репортер на Zapadno.com.

През летния сезон репетициите на формациите се провеждат на откритата сцена на Бърдото над Брезник, а през останалата част от годината – във физкултурния салон към брезнишката гимназия. Танцьорите изпълняват танци от всякакви фолклорни области. Ръководителят на двете формации Яна Кираджиева постоянно среща трудности, с които се справя. “Основната причина е, че нямаме спонсори. Иначе си репетираме, имаме желание за това и участваме във фестивали, за които всеки индивидуално си поема разходите. В двете формации се запазва бройката на танцьорите.”, сподели Яна Кираджиева. Обмисля се сформирането на нова детска група за деца от 4 до 7-годишна възраст. “Най-вероятно ще е от 1 октомври и ще е смесена – няма да ги разделям на момичета и момчета. Другата малка група си продължава, като тя е за деца от 3 до 7 години. Има желаещи за новата група, но все още не съм го афиширала, тъй като не се знае дали няма отново да затягат мерките.”, сподели още Яна Кираджиева.

На въпрос дали е трудно да се ръководят два състава с хора на различна възраст и с разнообразни характери, ръководителят на “БрезиЯна” и “Граовчета” отговори: “Да, определено е много трудно. Работи се трудно и с децата, и с възрастните хора. Всеки е със своя характер и свое виждане за танците. Но се справям и гледам всичко да е както трябва.”, каза Яна Кираджиева.

Любовта и към танците се е зародила от 4 – 5-годишна. Нейният първи учител по танци е бил Борис Иванов или Борко Иванов от Брезник, както е известен в общината. Тя е поела по неговоте учителски стъпки и по творческата насока на дядо си. “За мен танцът е магия. Вървя по стъпките на дядо ми, който е музикант. Предавам стъпките и на моята 3-годишна племеница, която е най-малкият участник детския танцов състав.”, сподели Яна Кираджиева.

Виж също...

Loading...