Ученици от клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” облагородиха около параклисчето между Красава и Озърновци – СНИМКИ

Полезното с приятното са съчетали ученици от брезнишкия училищен клуб “Пътешественици из етнографията на Граово”. По-рано днес младите хора от Брезник са облагородили пространството около параклиса между брезнишките села Красава и Озърновци, научи Zapadno.com.

На 8 септември се отбелязва празника Рождество на пресвета Богородица, който е известен в народната традиция като Малка Богородица. По повод християнски празник учениците-пътешественици са се отправили към възвишение между селата Красава и Озърновци, където преди 7 – 8 години е изграден параклис. “Човек, който е благодарен на пресвета Богородица е направил това параклисче. Ние решихме в чест на пресвета Богородица, а и на Съединението на България, да насадим цветя и храсти. Насадихме туя, здравец, хвойна, маточина и други билки, около които учениците аранжираха с различни камъни, които донесоха. Кой каквото има вкъщи сам донесе по растение за засаждане.”, сподели за Zapadno.com ръководителят на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” Аниела Асенова.

Учениците са благодарни на чичо Тошо от Брезник, който е съдействал за инициативата с насоки и в копаенето на дупки за засаждане. С около 60 – 70 литра вода са освежени новозасадените цветя и храсти около параклиса, където преди време някой също е посадил растения.

След благородната акция учениците-пътешественици заедно с чичо Тошо и Аниела Асенова са се почерпили с обяд на къта за отдих и пикник в село Озърновци.

Разгледайте снимки от облагородяването с растения около параклиса между Красава и Озърновци:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...