Брезничанин с хумор за преброяването на населението в страната: Пилците се броят наесен!

Брезничани са чули за преброяването на населението и жилищния фонд в страната, но смятат, че информационната кампания не е била широка. Това стана ясно по време на анкета на Zapadno.com, в която се включиха случайни жители на Брезник.

Преброяването стартира в началото на седмицата и ще премине на два етапа в периода 7 септември – 3 октомври. Първият етап ще е чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7 септември до 17 септември. Вторият етап ще е чрез посещение на преброител на домакинствата в периода от 18 септември до 3 октомври.

Какви са нагласите на хората в Брезник и имат яснота за преброяването на населението и жилищния фонд? Тези и други въпроси зададе репортер на Zapadno.com по време на обиколка по централните улици в града. Какво отговориха попитаните хора, може да прочетете в редовете по-долу.

“Разбира се, участваме във всичко. На място ще участваме и сме информирани за всичко.”, каза Иво. Дама покрай господина също сподели, че ще се включи в преброяването и ще очаква преброител на място, в дома си.

Иванка от Брезник пък категорично няма да участва в преброяването. “Няма да участвам. В нищо няма да участвам, защото съм чешит.”, каза Иванка. На въпрос, ако на вратата и почука преброител, тя е категорична: “Ще го изгоня! Омръзна ми от разни такива… Не искам да ме преброяват.”, каза Иванка. За отказ от преброяване всяко лице може да бъде глобено със 160 лева, което е регламентирано в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. Дори и глобата не плаши Иванка, която не мисли да я плати, ако и бъде съставена.

Брезничанинът Георги е чул за преброяването в страната и обмисля вариант да се включи в процеса онлайн, но пък се чуди, тъй като много не се вълнува от това.

Две възрастни брезничанки, които минаваха покрай централния градски площад, ще очакват преброители вкъщи, тъй като нямат техническа възможност за електронно преброяване. “На място ще чакам, защото нямам интернет, а и не разбирам по интернет. Та така или иначе… В годините са ме преброявали. Вкъщи дойдат, записват ни колко членно семейство сме, роми ли сме, българи ли сме.”, каза Иванка и е на мнение, че информационната кампания за преброяването е слаба. Нейната спътничка Виолета също ще очаква преброител на вратата си. “При предишните преброяване се случваше всичко нормално. Отделяме им необходимото време.”, каза Виолета.

Мъж и жена пред закусвалнята около спирката на площада са чули, че ще има преброяване, но нищо повече. “Дали е съвместимо избори и преброяване? Това не е по-добре. Трябват хора и за изборите, трябват хора и за преброяването. Как се случват нещата не знам. Накуп нещата по-трудно ще се случат. Ако имам възможност ще участвам, но понеже съм на работа и то в частни фирми, в които нямаме право на грешки… Който разполага с интернет, това е по-добрият вариант и за преброяване да останат хората, които не разполагат с интернет. Така може би по-бързо ще се свършат нещата. За информиране на преброяването има какво да се желае. На преден план са дразгите в парламента.”, каза Стоян. Жената на масата до него също подкрепя варианта за електронно преброяване, но е отворена и към другия начин за провеждане на този процес. “Няма проблем, ще ги приемем преброителите. Нека да преброят.”, каза Ваня.

Двама пенсионери пред местното читалище смятат, че няма широка информационна кампания за преброяването. “Никъде не съм чула нищо да се говори. Отникъде не съм чула за преброяването, а само каквото съм чела в интернет. Ще очаквам преброител на място.”, каза Таня. “То идва есен, пилците се броят.”, с усмивка на лице каза Митко (бел. ред.С тази фраза се подчертава, че резултатът се вижда в края на работата.). Той отговори, че ще участва в преброяването, очаквайки преброител в дома си. “С един телефон не мога да се оправя, пък ще се оправя с интернет.”, добави Митко.

Възрастен брезничанин с количка по улиците на града е разбрал за кампанията по набиране на кандидати за преброители и контрольори. Той не е се информирал много за преброяването в страната. “По радио и телевизия се говори, но иначе тука на местно ниво не съм се интересувал. Но не бива да се отказва това, според мен. Всеки има различни виждания. Последните години сме намалели много – и села, и градове. Но така е, времена.”, каза Емил.

Мъж от близките села не е чул за преброяването на населението и жилищния фонд, но е участвал в предишните такива процеси. Пред двата варианта за включване в броенето, той избира наложилият се през годините – с човек на място. “За мен е по-удобно на адрес да дойде преброител. От вас сефте чувам, че ще има преброяване. Предполагам, че населението трябва да има повече осведоменост.”, каза Асен.

Виж също...

Loading...