От уста на уста трънчани са научили за преброяването и предпочитат да се включат онлайн, поради пандемията

Трънчани са се информирали за преброяването на населението и жилищния фонд в страната предимно от разговори с познати. Това установи анкета, която Zapadno.com направи сред жители на град Трън.

Преброяването преминава на два етапа в периода 7 септември – 3 октомври. Първият етап ще е чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7 септември до 17 септември. Вторият етап ще е чрез посещение на преброител на домакинствата в периода от 18 септември до 3 октомври.

Мнозинството от анкетирани трънчани предпочитат електронното преброяване, а като основна причината посочват пандемията от коронавируса. Какво споделиха жители на пограничния град, които репортер на Zapadno.com записа в делничен ден по улиците, може да прочетете в редовете по-долу.

Трънчанката Даниела избира да се преброи чрез посещение на преброител на място, но не в жилището, а пред вратата. “Ще избера на място, вкъщи, но при тая пандемия, не вътре. Това е като мярка. Предишни години са ме преброявали пак така, вкъщи. За информационната кампания не съм много запозната, но би трябвало повече да се знае. Предишни години нещо Общината се занимаваше с тия неща. Идваха си на място и си преброяваха.”, каза Даниела.

Друга трънчанка каза, че предпочита да се преброи електронно. “По-лесно и безопасно е заради пандемията. Предишни години не помня да е имало широка информационна кампания за преброяването.”, каза Здравка.

Пенка, която е от Трън, но живее в София, сподели че знае за преброяването. “Аз знаех, но не знаех точната дата. Живея в София и не мога да кажа точно тук как стоят нещата. Бих избрала по интернет, защото е по-лесно и заради коронавируса.”, каза Пенка. Тя не помни при предишните преброявания в страната да са се провеждали информационни кампании. По нейно мнение преброяването не е съществено нещо и не интересува хората. “Минават хора, преброяват и толкоз. Няма да решаваш нещо, което е от значение за целия народ или пък за него.”, каза Пенка.

Младата трънчанка Анна на пейка на площада в града е участвала в преброяване преди години. Тя избира електронното преброяване от съображение за безопасност. “Не съм се информирала подробно. Много не ме интересува, честно казано. По принцип е важно, но просто ежедневието е такова, че не се замислям върху преброяването.”, каза Анна и е на мнение, че може би трябва да има широка информационна кампания за преброяването. Тя е научила за процеса в разговори с познати.

Стефан от Трън е научил за преброяването предимно от приятели. Той избира електронното преброяване, тъй като така е по-лесно. “За рекламиране на кампанията има какво да се желае.”, каза Стефан и отбеляза, че населението вече е намаляло.

Виж също...

Loading...