Подробности за стихията между Брезнишко и Трънско: Пожарът е ограничен, но 500 декара гори изгоряха, булдозер от община Брезник пристига на помощ

Към 6 часа тази сутрин пожарът между общините Брезник и Трън е ограничен. Площта, която е обхваната е около 480 декара, от които около 450 декара смесена млада гора и 30 декара иглолистна гора – низово, съобщиха от главната дирекция на противопожарните команди.

Припомняме, че на 10 септември в 12:29 часа в Оперативния център при Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник е получено съобщение за пожар в землищата между селата трънските села Неделково и Парамун и брезнишкото село Завала. Пожарът бе обхванал складирани борови дърва подредени на фигури, смесена млада гора на 3 – 4 години– саморасляци и сухи трева и храсти. Теренът който е обхванал пожара силно пресечен с долчини и дерета, което затруднява работата по гасенето. В пожарогасителните дейности на 10 септември са участвали 4  противопожарни автомобили от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник, 21 служители на “Държавно горско стопанство-Брезник” с 6 броя транспортни коли и 3 пожарни автомобили “Тойота”, 1 служител на Община Брезник с една водоноска. Прочетете още по темата в публикациите, чрез които читателите на Zapadno.com първи научиха за огнената стихия: Горски пожар между Брезнишко и Трънско обхвана млада гора и старо сечище и Пожарът между Брезнишко и Трънско е унищожил 100 декара гора и 35 кубика дървен материал, пламъците лумнали от дърва за целулоза в Завала.

На 11 септември пожарогасителните дейности вътре в ограничената площ продължиха като на място работиха 4 противопожарни автомобили от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник, 20 служители на “Държавно горско стопанство-Брезник” с 3 броя пожарни автомобили “Тойота” и 10 човека резачи. Прочетете още по темата в публикацията: Пламъците между Брезнишко и Трънско продължават да горят, димът се разнася край околните села.

През тъмната част от денонощието срещу 12 септември на мястото на пожара е осигурено дежурство от един противопожарен автомобил от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник и с 3 броя пожарни автомобили “Тойота” с 10 служители от “Държавно горско стопанство-Брезник”, като с настъпване на светлата част от денонощието на днешния ден, пожарогасителните работи ще продължат. Очаква се в гасенето да се включи булдозер от община Брезник.

При пожара са унищожени още 35 кубически метра боров материал складиран на трупи, но са спасени 465 кубически метра боров материал на трупи и 250 декара борова гора.

Снимка: Местен играч – архив

Виж също...

Loading...