Пътна полиция призовава шофьорите и родителите да са внимателни на първия учебен ден

Традиционно от началото на месец септември е в ход акцията на „Пътна полиция“ „Децата тръгват на училище да ги пазим на пътя“ и тя ще продължи до края на месец октомври, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През този период се извършват огледи около училищата, детските градини и всички места, на които се провежда учебна дейност. Целта е да се провери състоянието на всички съоръжения, имащи отношение към сигурността на децата и пътната безопасност – пътната сигнализация и маркировка, наличието и състоянието на обезопасителни парапети. До момента са извършени 2 968 такива проверки на територията на цялата страна. В резултат на това са изпратени 1 084 писма до кметове, училищни ръководства и Регионалните инспекторати на образованието за отстраняване на констатирани нередности по училищни сгради, както и 303 препоръки към собствените на пътя. Заедно с това са проведени разговори с Регионалните управления на образованието за планиране до края на месец септември на посещения на служители от Пътна и Охранителна полиция, които да изнесат пред децата превантивни беседи, съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция “Национална полиция”.

Инспектор Ботева призова утре водачите да са изключително внимателни около училищата. Тя обърна внимание и на родителите, които ще придружат своите деца до учебните заведения, да са търпеливи и да не правят компромиси с пътната безопасност, да паркират единствено на възможните за това места и да пресичат само на пешеходните пътеки.

Виж също...

Loading...