За новата учебна година в област Перник полицията е предприела мерки за безопасност на движението

Полицията в област Перник е предприела необходимите мерки за гарантиране на сигурността на децата, които тръгват на училище, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

С началото на новата учебна 2021/2022 година е в ход традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ Основна цел е гарантиране на сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя.

От полицията в област Перник са предприели всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението през новата учебна година. Преди началото на учебните занятия, в районите на детските градини и училищата са извършени проверки на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, улично осветление, предпазни огради и пешеходни ограждения от висок или нисък тип за канализиране на пешеходните потоци, които не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места. Извършена е и проверка на обезопасеността на входовете на сградите, като се проведени и се провеждат срещи с охранителните фирми, да следят за хора със съмнително поведение и действия, които трябва да предприемат, ако забележат противообществени прояви.

Още от първия учебен ден полицейското присъствие в районите на учебните заведения, рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на градския транспорт ще е засилено. Полицейските патрули ще следят за неправилно и рисково движение на деца по улиците, като също така те ще подпомагат и безопасното пресичане на пътното платно. При установяване на нарушения от страна на водачи на пътни превозни средства ще се взимат незабавни мерки в съответствие със Закона за движение по пътищата.

Служители на “Пътна полиция” ще продължат изнасянето на беседи по безопасност на движението по пътищата през цялата учебна година.

Виж също...

Loading...