Нова книга от хореографа от Брезнишко Лозан Иванчев се подготвя чрез записки от неговия правнук

“Петото поколение” е заглавието на книга с неиздавани факти от хореографа от Брезнишко Лозан Иванчев. Това анонсира по време на изложба дъщерята на покойния хореограф и почетен гражданин на град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Лозан Иванчев ни напусна тази година, но завеща много на българския фолклор. Негови вещи бяха дарени от дъщерята и зетя му за фонда на Общински исторически музей-Брезник. Лозан Иванчев е личност, за която има какво още да се чуе, каже или прочете. Скоро публиката ще може да бъде съпричастна с новата книга “Петото поколение”. “Защо “Петото поколение”? Защото основният сбор го прави неговият правнук. Той е пето поколение и е на 17 години. Тя е интересна с това, че лека му пръст на Иванчев, успя да му продиктува и той да запише негови спомени, негови неща и да ни ги даде. Хубавото е, че вътре участва и един друг граовец, който почина отдавна – дядо Кольо. Той е бил учител по френски, офицер и така нататък. Преди да си замине той ни остави Кралимарковски песни да може да се издадат, за да се види богатството на граовския диалект.”, поясни зетят на Лозан Иванчев Борис Николов.

В книгата се подчертава разнообразието и отличителните черти на граовския диалект и фолклор. Творбата е през погледа на 17-годишен юноша и е почти готова. Текстът е набран, но преди да се издаде, мнение трябва да изразят фолклористи. Предговорът е написан по думи на Лозан Иванчев. “Похвалното е, че младото поколение иска да издаде нещо през неговите очи, не през нашите, ние сме възрастни хора.”, каза Борис Николов.

През 2019 година по инициатива на кмет на Брезник беше преиздадена книгата-учебник “Фолклорни хора и танци на песен от Граово” от Лозан Иванчев. Първото издадени на книгата, отнела 10-годишен труд на хореографа, е от 2003 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...