Областният управител: Провеждането на избори в пандемия ще бъде предмет на разговори с членовете на Районната избирателна комисия

По време на днешните консултации при областния управител доктор Симеон Василев политическите партии и коалиции не постигнаха пълно съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Перник. Консенсус бе постигнат при предложението за председателското място на „Има такъв народ“ и предложеният от коалиция „БСП за България“ секретар на комисията, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Както по-рано днес читателите на Zapadno.com научиха партии и коалиции в област Перник се договориха за председател и секретар на Районната избирателна комисия. За двете заместник-председателски места на Районната избирателна комисия предложения бяха направени от коалиция ГЕРБ – СДС, ПП ДПС, коалиция „Демократична България – Обединение“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Договореност за тях между представителите на партиите не бе постигната.

„В протокола ще бъдат представени всички предложения на политическите партии и коалиции. Той ще бъде изпратен до Централната избирателна комисия, която ще се произнесе с решение за на състава на РИК-Перник за предстоящите избори“, каза доктор Василев. Той добави, че тези избори ще бъдат прецедент в историята на Република България, тъй като в рамките на една календарна година това е третият парламентарен вот. „Вторият прецедент е, че за първи път ще бъдат произведени избори за президент и вицепрезидент, заедно с избори за 47-мо Народно събрание. Това ще е и поредната кампания, ще се проведе в условията на пандемия от COVID-19. Този въпрос ще бъде предмет на разговори и с членовете на РИК, когато тя бъде сформирана“, коментира областният управител. Той бе категоричен, че всички мерки срещу разпространението на пандемията трябва да бъдат спазвани по време на кампанията и в изборния ден. Доктор Василев заяви още, че е изключително важно предизборната кампания и изборния ден да бъдат честни и прозрачни и добави, че ще работи за това.

Районната избирателна комисия в Перник на тези избори ще бъде 13-членна, като съотношението между парламентарно представените партии е: партия „Има такъв народ“ – З членове, коалиция ГЕРБ – СДС – 3 членове, коалиция „БСП за България” – 2 членове, коалиция „Демократична България – обединение” – 2 членове, политическа партия ДПС – 2 членове, коалиция „Изправи се! Мутри вън!” – 1 член.

Виж също...

Loading...