В Кошарево предлагат да си „осиновят“ кмет или кмет да „осинови“ селото, за да се говори за населеното място и да реши проблема с водата

„Всички се оплаквате, че няма кой да бъде кмет в село Кошарево. Затова аз имам следното предложение: Да си осиновим кмет или по-скоро той нас да осинови“. Това гласи необичайната шеговита идея на Василена Василева, публикувана във Фейсбук групата на село Кошарево.

Тя се извинява на членовете на групата, че наскоро е публикувала грешна информация за безводието в съседните села и свързва разрешаването на местните проблеми със смяната на кметския наместник. Затова предлага на жителите на Кошарево да помислят хубаво дали няма да е по-добре за селото да се грижи кметът на Ноевци, кметът на Бегуновци, кметът на Долна Секирна или кметът на Слаковци.

„Запознах се (виртуално) с кметовете на другите села в района и останах повече от впечатлена. Те не само са симпатични, спретнати и усмихнати мъже, но и се радват на пълна подкрепа и харесване от страна на жителите на селата, които управляват!“ – се казва в изявлението на госпожа Василева. „За всички тези хора има статии, говори се за тях, за техни постижения, абе пичове!“ Местната ентусиастка за развитието на Кошарево уточнява, че не става въпрос за външния вид на местните лидери, нито очаква тяхната кметица „да е стройна като манекенка“, а вижда проблем в това, че за кметският наместник на селото не се говори и не се пише никъде.

Поводът да се появи предложението за „осиновяване“ на кмет са проблеми с водата. Честите аварии и прекъсвания на водоподаването са причина госпожа Василева да е активна в социалната мрежа и да се обърне към Zapadno.com. В писмо до сайта тя уточнява, че е от София и има възрастна баба и къща в брезнишкото село Кошарево. „От няколко години село Кошарево няма вода лятно време.“ – пише Василева. „Няма обаче и регламентиран режим на водата. Обикновено я спират като по часовник всеки четвъртък вечер и така без капка вода до към обяд или ранния следобяд в понеделник. В допълнение са и честите аварии, които оставят селото без вода за повече време.“

Читателката се е опитала да обобщи ситуацията в Брезнишко, като обедини под проблема няколко близки села. По-късно сама опровергава думите си с публикации в интернет, но същината на въпроса остава непроменена. „Само за месец юли 2021 в село Кошарево вода е имало не повече от 12 дена срещу 16 и малко повече без вода. 4 дена подред без капчица вода. Няма и осигурени водоноски.“ – гласи тъжната статистика на Василена Василева и завършва с думите: „Днес пуснаха водата за пръв ден от 6 поредни без вода.“

В писмото си Василева разказва, че е правен опит за разговор с кмета на Брезник Васил Узунов. „Беше ни казано, че можем да се явим без час, няма да ни върне. Вместо това обаче той се скри като мишка и изпрати зам.-кмет да разговаря с нас. Не бяха и чували за проблем с водата на Кошарево. Кметицата не се оплаквала изобщо.“

Репортер на Zapadno.com потърси кметския наместник на селото Ана Гигова и Община Брезник за позиция по темата. Заместник-кметът на Община Брезник Иван Бъчваров, съобщи по телефона, че трябва да се запознае със случая и тогава може да коментира. Според него хората в селото трябва да се обърнат към ВиК за проблемите с водата.

Кметският наместник Ана Гигова увери, че всяка година в строителната програма на Кошарево се включва ремонт на вътрешната водопроводна мрежа. Списъкът със заложените дейности може да се види от всеки местен или гост на селото на входа на кметското наместничество.

Ана Гигова също така се обяви в подкрепа на подписката, която се подготвя в селото. Инициативата е подета от местни представители и цели да се предприемат мерки за разрешаване на проблема. Подписката ще стартира на 25 септември след 13 часа. Желаещите за подкрепят усилията за подобряване на водоснабдяването могат да оставят името и подписа си в магазинчето за хранителни стоки срещу Къщата на маските. След това списъкът, подкрепящ исканията за своевременни решения, ще бъде адресиран до кмета на община Брезник, до неговия представител (кметски наместник) в село Кошарево, до Общинския съвет на Брезник, областният управител на област Перник, ВиК-Перник, ВиК-Брезник и Регионалната здравна инспекция-Перник.

Виж също...

Loading...