По маските ще ги познаете

Преброителите, които участват в преброяването на населението и жилищния фонд в страната, могат да се разпознаят по маските си, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.

Как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител?

Първо – преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от Националния статистически институт.

Второ – преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на Националния статистически институт, в което са описани целите на преброяването.

Трето – Ако изпитвате съмнение относно легитимността на преброителя,  можете да позвъните на *2021, където да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък се казва така.

Четвърто – Всеки преброител има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. От 18 септември те започнаха обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами.

От института напомнят, че чрез електронната система всеки може да се преброи само от български IP адрес. Ако по някаква причина в момента сме в чужбина, трябва да помолим близките си в България да ни преброят.

Снимка: Национален статистически институт – пресцентър

Виж също...

Loading...