България представя близо 200 ловни трофея на световно изложение в Унгария

От 25 септември до 14 октомври унгарската столица Будапеща ще бъде домакин на Световното ловно изложение под мотото: „В едно с природата”. Това се случва половин век след проведеното тук през 1971 година. Световно ловно изложение и 40 години – след ЕКСПО 81, домакин на което беше България.

Страната ни ще участва със собствен щанд на площ от 250 квадратни метра. На него 6-те държавни горски предприятия ще покажат богата сбирка от общо 190 трофея от различни видове дивеч, добити както през 80-те години на миналия век, така и през последните ловни сезони. Най-впечатляващ и с най-висока оценка по системата CIC- 273,60 точки е трофеят от благороден елен. Отстрелян в далечната 1988 година в района на Силистра, той вече 33 години е световен рекорд, което е показател за добрата генетична база на популацията в страната. Експозицията включва и трофеят от дива свиня, добит през 1986 година в „Държавно ловно стопанство-Кормисош” с оценка 158,20 точки по CIC, който в продължение на 30 години беше световен, а към момента е национален рекорд. В списъка от елитни трофеи е и този от сръндак, отстрелян в „Държавно ловно стопанство-Тервел” през 2020 г. с предварителна оценка от 232,12 точки, който е национален рекорд и със заявка да е сред топ 10 в света. Национален рекорд е и трофей от елен лопатар с 208,22 точки, добит отново в „Държавно ловно стопанство-Тервел” през 2016 година.

На изложението ще бъдат представени и 41 броя паднали рога основно от благороден елен, данните от които носят важна информация за качеството на популацията и правилното стопанисване на този вид в страната. Посетителите ще могат да се запознаят и с възможностите за лов и почивка в България.

Изложението „В едно с природата“ е включено в Патронажната програма на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) и ще бъде едно от най- големите с природна тематика тази година. То ще се проведе в среда, предварително осигурена по най-добрия начин срещу COVID-19 и ще демонстрира съществената роля на лова в опазването на природата в Европа и целия свят. Изложението ще бъде комплексна, наподобяваща музей „атракция“ с много послания за посетителите. Всяка от темите, които засяга, ще носи в себе си много важно послание към всеки един от тях независимо дали е ловец, любител на гората, риболовец, колоездач или просто човек. Това събитие ще представя ролята на лова и многоликата връзка между хората и природата – спомен, все още жив в съзнанието на много съвременни ловци, любители на природата и хора, грижещи се за опазването на дивия свят.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...