Посещение от Атон в Брезнишко за празник на един от храмовете в Църногорския манастир

Игуменът на светогорския манастир Есфигмен пристигна вчера в България по покана на игумена на Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”, съобщава сайтът hristianstvo.bg.

„Голяма радост и благословение е, че отново се удостоявам, заедно с моето обкръжение, да бъда в България, поканен от игумена на манастира „Св. Безсребърници Козма и Дамян“ архимандрит Никанор.“ – казва игуменът от Света гора архимандрит Вартоломей (Газетас) в интервю пред специализирания сайт.

Духовникът обобщава, че сред причините за посещението са почитането на паметта на свети Силуан Атонски, чието име носи новият храм в Църногорския манастир. Гостът от Атон казва, че друга цел на посещението му е: „да се поклоним в различни свети места на вашата страна и да получим благословението на Негово Светейшество Патриарха на България г-н Неофит и благословенията на отците и монасите, с които ще имаме възможност да се срещнем.“ Третата причина е: „общуването с българския народ, комуто носим благословението на Св. Богородица от Света Гора, свидетелствайки за Христос, особено в днешно време, когато вярата му се разклаща и напада от много страни.“

По време на посещението си архимандрид Вартоломей ще представи новата си книга “Послание от градината на Майката Божия”. Тя е издание на Църногорския манастир, а представянето ще е днес – 21 септември, в столичен храм в квартал „Лозенец“. В петък игуменът на манастира Есфигмен ще съслужи света литургия за празника на свети Силуан Атонски в Църногорския манастир в община Брезник.

Архимандрит Вартоломей беше на посещение в България и в брезнишкия манастир през септември 2019 година, когато също възглави празничното бдение в чест на преподобния Силуан Атонски. Тогава на български език беше публикувана книгата му „Слова за духовно израстване“, която също беше издадена от Църногорския манастир. По-късно излизат две други книги: „От сърце“ и „Просто така“.

„Игуменът архимандрит Никанор и неговият манастир са подготвили ново издание с мои преведени текстове, които се отнасят до Света Богородица.“ – съобщава игуменът на Есфигмен пред hristianstvo.bg. „Всички те имат окуражаващ характер, опитвайки се да подкрепят християнина и да събудят настроението му за духовна борба и за спасението на душата му.“

Според гръцката конституция Света гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Те се намират на полуостров Атон в Северна Гърция. Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. Есфигмен е едни от най-старите атонски общежителни манастири. Негови съседи на километри разстояние са популярните Хилендарски манастир (сръбски) и Зографски манастир (български).

Снимки: Манастир “Есфигмен”

Виж също...

Loading...