Брезник ще е домакин на среща на краеведите от област Перник, в която ще се включат над 20 участници

Среща на краеведите от Пернишко ще се проведе в град Брезник. Събитието е предвидено за 27 септември, когато се отбелязва Националния ден на българския краевед, съобщиха за Zapadno.com от Общински исторически музей-Брезник.

Инициатори са пернишката група на краеведите, а организатори са Общински исторически музей-Брезник, както и краеведи от Брезник и Перник. Програмата предвижда работна среща и дискусия за проблемите на краеведството в Пернишко. В събитието ще участват около 25 краеведи от Пернишко и Брезнишко, посветили свободното си време, сили, знания и умения за издирване и записване на родовата памет. Много от тях са издали своите проучвания в отделни книги. Предвижда се краеведи да представят свои книги.

В рамките на деня на краеведа в Брезник ще се открие и гостуващата изложба на пернишкото читалище „Нови хоризонти-2009” – „Престилка, опрешка, фута”. В изложбата са представени над 70 престилки от различни етнографски области. Тя е допълнена с експонати от фонда на Общинския исторически музей.

Събитието ще бъде открито в 9:30 часа в залата на изложбена сграда “Военен клуб” към музея в Брезник. Заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска ще поздрави присъстващите краеведи и гости на срещата. Сред гостите бъдат директорът на Регионална библиотека “Светослав Минков”, академикът в Международната академия по българознание иновации и култура Владимир Цонев, началникът на Държавен архив-Перник и авторът на документални филми Пламен Бараков. Участници в програмата ще бъдат Аниела Асенова, Емилия Максимова, Нонка Кръстева, Ивайло Шопски и Детелина Денчева.

Инициатор на отбелязването на Националния ден на българските краеведи е Съюзът на краеведите в България, който на свой конгрес във Велико Търново през 2006 година приема датата на първото писмо на Юрий Венелин до Васил Априлов, която е 27 септември 1837 година, за начало на организирана краеведска дейност в страната ни.

Виж също...

Loading...