Сурвакари от Брезнишко ще бъдат част от мега спектакъла “Обичаите на България”, който ще се проведе в НДК

Мега спектакълът “Обичаите на България” на национален фолклорен ансамбъл “Българе” ще покаже и сурвакарската традиция от област Перник, научи Zapadno.com.

Спектакълът беше представен предпремиерно в Пловдив, но премиерата ще бъде на 30 септември от 20 часа в Националния дворец на културата в София. В спектакъла хореографът Христо Димитров, вече в ролята на разказвач, и прекрасните танцьори от прочутия му ансамбъл представят най-красивите празници и обичаи, които нашият народ е създал и опазил през вековете. Удивителни истории, уникални костюми и завладяващите ритми на впечатляваща хореография ще оживеят в старинни обичаи от различни кътчета на Родината ни, става ясно от анонс за събитието.

Сред гостите-участници в спектакъла ще бъдат сурвакари от сурвакарската група към народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна. Участие в събитието ще вземат около 20 сурвакари от сурвакарската група, поясни за Zapadno.com секретарят на читалището Милена Иванова.

Междувременно сурвакарската група от Долна Секирна е удостоена със златен медал от XX-тия юбилеен национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино. Сурвакари от групата взеха участие във фестивала, който се проведе в началото на месец септември тази година.

Кадър: Благовест Георгиев – архив

Виж също...

Loading...