Под покрива на Класното училище в Брезник подредиха над 60 престилки от всички краища на България

Изложбата „Престилка, опрешка, фута” беше открита в изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник. Експозицията е пътуваща и ще бъде гостува в град Брезник през месеците октомври и ноември, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата е аранжирана от пернишкото народно читалище “Нови хоризонти-2009” и се подрежда за трети път. В нея присъстват престилки от Бургаско, Варненско, Пернишко и други етнографски области. Представени са над 60 престилки и общото между тях е, че при всяка присъства червеният конец. “Той се ползва да гони злото и лошото. Във всяка една област са показани различна техника и орнаменти за изработка, но преди всичко присъстват домашен плат или памучен плат. Престилките в по-тъмен цвят са от Пернишко, а най-пъстрите са от Родопите.”, каза Елена Димитрова от народно читалище “Нови хоризонти-2009”, която е и автор на изложбата.

Сред експонатите е изложена и дамска чантичка, направена от захабена престилка. Изобразени на престилките са геометрични фигури, цветя и други форми. “Престилката, която е обща за всички етнографски области, е в черно и бяло. Тя се използва за замесването на хляб за Коледа или за козунаци за Великден. Специално тези престилки са големи и се връзват два пъти на връзка отстрани. Тук сме сложили и една по-малка престилка, която е за Благовец, когато детето застава да меси до бабата. Връзките могат да бъдат направени от сплетени конци или пък с характерен цвят на престилката да се превръзва. В Добруджанска има престилка отпред и отзад.”, каза още Елена Димитрова и поясни, че престилките имат над 30 наименования. Те са наричани още “опрешка” или “фута”.

Изложбата беше открита по време на провеждащата се днес среща на краеведите от Пернишко.

Виж също...

Loading...