А. Асенова: След ремонт на храм в Брезник изчезнаха предмети, иконом Константин: Ценности са преместени в манастира на Ребро

За изчезнали ценности от брезнишкия енорийски храм “Света Петка” сигнализира до Общински съвет-Брезник историкът от Брезник Аниела Асенова. В отговор на това твърдение стопанинът на храма иконом Константин отговори, че предмети от храма в Брезник са поставени в реновирания манастир “Свети Николай Мирликийски” над брезнишкото село Ребро, предаде репортер на Zapadno.com.

Местният историк и ръководител на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” Аниела Асенова взе думата след края на редовното заседание на Общински съвет-Брезник, което се проведе на 24 септември. Пред общинските съветници и представители на общинската администрация тя заяви, че след извършения през 2019 година ремонт на храм “Света Петка” са изчезнали ценности от XIX век, които са дарени от брезничани. “Тук искам да ви напомня, че храмовете са на всички хора от Брезник. Свещениците и настоятелствата се сменят, но храмовете и всичко, което е вътре – църковната утвар, трябва да остане. Като казвам ценности, това са ценни неща, дарени пак от брезничани от Димитър Игнатов. Тези ценности не са върнати. Няма да ви казвам поименно, но аз знам каква е тази ценна църковна утвар. Само ще ви насоча вниманието, че тя беше заменена с едни внесени от Гърция столове, никому ненужни. И беше поставена една нова камбана на камбанарията… Старите камбани – те са, да не казвам, от 1876 година, даже са изписани майсторите, които са дарили тези камбани, не могат да изпълняват своята функция. А всички знаем колко е важен камбанният звън.”, каза Аниела Асенова пред общинските съветници. Нейният апел към местните законотворци беше да се абстрахират от свещениците и “кой каква власт има”. “Ние, брезничани, трябва да се държим заедно, и затова се обръщам към вас. Моля ви, изискайте тези неща да се върнат в храма.”, каза още местният историк. Тя поясни, че първоначално предметите са преместени от храм “Света Петка” в храм “Свети Георги Победоносец”, след което те са изчезнали.

Заместник-кметовете на община Брезник Иван Бъчваров и Мария Добревска поясниха, че местната власт няма правомощия да се разпорежда с храмовете. “Понеже Нели следи, знае какво се случва и ни информира. Ние не можем да вземем никакво отношение.”, каза заместник-кметът Мария Добревска. Председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков увери лично Аниела Асенова, че ще се проверят факти. “Ще се проверят някои факти и обстоятелства. Дано не сме закъснели, все пак това се случва преди 2 – 3, повече години. И каквото можеме, колкото и да звучи сега клиширано, ще се постараеме да помогнеме като брезничани на нещо, което си е наше, на града.”, каза Иван Тинков.

В края на изслушването общински съветници се обединиха около тезата, че трябва да продължат съвместна работа по темата.

Духовникът, който отговаря за храм “Света Петка” иконом Константин каза, че трябва да бъде предоставен точен списък на предметите, за които се твърди, че са изчезнали. “Има неща, които местихме. Има неща, които върнахме. Има неща, които сме дали на манастира в Ребро. Защото нашата църква си има нови, нормални, а манастирът в Ребро нямаше нищо. Това са някакви неща, които се говорят на ангро. Трябва да се казва нещо конкретно. Как може да отговориш на нещо общо казано?”, каза иконом Константин. Той добави, че няколко икони от храм “Света Петка” са дадени за реставрация и все още не са върнати. Когато бъде платено за реставрацията им, иконите ще бъдат върнати.

Виж също...

Loading...