Близо 250 хиляди лева повече щеше да има Брезник, ако част от данъците от доходи на работещи оставаха в общината

На база брой работещи и нива на възнагражденията във всяка община Институтът за пазарна икономика е направил изчисления с колко пари щеше да се увеличи местният бюджет, ако част от приходите от подоходното облагане оставаха там, където е регистриран работещият. Институтът от години провежда кампания за финансова децентрализация и преотстъпване на част от данъците, които държавата събира от доходите на гражданите, предаде репортер на Zapadno.com.

Предложението е подоходният данък да се събира както досега от Националната агенция за приходите, но 1/5 от данъчните отчисления на работещите автоматично да се преотстъпват на Общините на принципа „парите следват личната карта“. Тоест, да се насочват към общината, в която е регистрирано лицето. Изчисленията показват, че това би означава почти удвояване на собствените постъпления, които Общините в момента получават от данъци.

„Тази реформа би подобрила неимоверно състоянието на общинските бюджети, създавайки възможности за дългосрочно планиране и устойчиви инвестиции по места. Промяната би дала и стимули на местните власти да работят за повече частни инвестиции, нови работни места и по-високи заплати.“, казват експертите от Института за пазарна икономика. Те добавят, че преотстъпването на част от приходите от подоходното облагане трябва да бъде придружено от изравнителни механизми, в това число насочване на изравнителната субсидия към по-бедните общини.

Потенциалните ефекти от преотстъпването на част от подоходните данъци са били презентирани пред Националното сдружение на общините в България по време на годишната среща на организацията, проведена през миналия уикенд. Пред представителите на местната власт е изтъкнато, че всички общини биха спечелили от тази промяна. Общият ресурс, който би отишъл към общините се равнява на близо 850 милиона лева през 2021 година. Съгласно предложения механизъм, Брезник би спечелил 247 389 лева повече. Бюджетът на Трън щеше да се увеличи със 108 113 лева. Радомир би разполагал с около 1 милион лева, а Перник с близо 6 милиона лева повече.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...