Според ВиК няма проблем с водоснабдяването в Брезнишко, но по данните на РЗИ 7 села са на режим

В 7 населени места на територията на община Брезник е въведено режимно водоснабдяване, става ясно от седмичен анализ на Регионална здравна инспекция-Перник. Режимно водоснабдяване е въведено в брезнишките села Велковци, Кошарево, Бегуновци, Непразненци, Брезнишки извор, Режанци и Горна Секирна, предаде репортер на Zapadno.com.

Информацията е от периодичната справка за състоянието на питейната вода в областта, която Здравната инспекция оповестява. Най-актуалният бюлетин се отнася за периода 13 – 26 септември 2021 година.

В тази връзка репортер на Zapadno.com се свърза с управителя на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов за подробности по темата с въведеното режимно водоснабдяване в посочените от РЗИ-Перник села. Управителят на водоснабдителното дружество увери, че към момента няма село в община Брезник с въведено режимно водоснабдяване.

Същевременно на сайта на водното дружество е публикуван миналогодишна заповед от кмета на Община Брезник, с която се въвежда режим в Кошарево, Бегуновци и Непразненци. Поради трайно засушаване и силно намалял дебит на водоизточниците, Васил Узунов е наредил в от 27 август 2020 година в трите села да се подава вода само през деня от 8 часа сутринта до 8 часа вечерта. Следваща заповед за отмяна на въведения режим не е публикувана от ВиК.

Седемте брезнишки села фигурират като населени места с режимно водоснабдяване във всички справките на РЗИ за качеството на питейната вода в област Перник, за които има данни и са качени на сайта на инспекцията от началото на 2021 година досега. За някои периоди здравните власти нямат информация дали има режим или не. Например, в седмичната оперативна информация 30 август – 12 септември е посочен изразът: „без данни“ по отношение на населените места с въведено режимно водоснабдяване в областта. Седмица по-късно данни вече са налице и те отново включват същите брезнишки села, както и в първите месеци на 2021 година.

Виж също...

Loading...