Кметът на Трън: Няма вода, но и няма как да въведем режим, защото крановете в Парамун не работят

„За Парамун писахме няколко пъти. Има отговор, че има липса на вода и да въведеме режим.“ – съобщава кметът на Трън на общинския съветник Ташко Минков, който търси информация за проблемите с водоснабдяването на някои села в общината. Протокол от заседанието на Общинския съвет, проведено на 23 септември, е публикуван на сайта на местната власт, предаде репортер на Zapadno.com.

В протокола е документирано, че тазгодишният кандидат за депутат Минков е отправил въпрос към кмета за проблем с водоснабдяването на село Парамун. От своя страна административният ръководител на общината Цветислава Цветкова е отговорила, че е наясно с проблема в Парамун, протекла е кореспонденция с водоснабдителното дружество и от там са предложили да бъде въведен режим на водата в селото. „При, което аз им написах, че няма как да въведеме режим, защото крановете не им работят“ – уточнява Цветкова.

Проблемите с водата на Парамун не са отскоро. Още през 2017 година жителите на селото имаха готовност да започнат подписка за отделяне на населеното място от Община Трън и преминаването към съседната Община Брезник. Това беше мярка, до която бяха готови да се прибегне, в случай че Община Трън не разреши проблемите с водоснабдяването на селото. Тогава информацията отново дойде от общинския съветник Ташко Минков по време на сесия на Общинския съвет. А коментарът на кметския наместник на селото беше, че проблемът с водоснабдяването не е новина. Прочетете още по темата в публикацията: Жители на Парамун имат намерение да спрат да плащат сметките си за вода, ако не се разреши проблем с водоснабдяването на трънското село.

През април 2021 година Община Трън съобщи на сайта си за повече от 20 села, които не се поддържат от трънския клон на ВиК-Перник. Така стана ясно, че Парамун разчитат на услугите на водното дружество само частично. Още подробности в публикацията: Малките трънски села са независими от ВиК – изчезват сметките, спира поддръжката, остават проблемите.

По време на заседанието на Съвета миналата седмица Ташко Минков повдига и друг водоснабдителен въпрос, който кметът приключва с израза: „не мога да отговоря компетентно“. Проблемът, който общинският съветник поставя се отнася за резервоара на селото. „Направен е някакъв байпас около метър, защото имало запушване“ – казва Минков и уточнява, че хората там се притесняват какво ще се случи със съоръжението и водоснабдяването, когато стане по-студено и при евентуално замръзване. Отговорът на Цветкова е: „Говорено е с ВиК. Ако искате, ще поискаме писмен отговор, защото не мога да отговоря компетентно.“

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...