Тунелът при Ждрелото буквално ще светне за 20-годишния юбилей на екопътеката, правят чешма и дървени тоалетни

„Община Трън се обърна към проектанта и изпълнител на Трънската екопътека, построена през 2001 г. – преди близо 16 години.“ – това е написано преди 4 години във въведението на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) в техния проект за реконструкция, предаден на властите в Трън още през 2017 година.

След дълго отлагане и трудности, едва преди дни Общината съобщи чрез Фейсбук, че изпълнението на обществената поръчка за основен ремонт на екопътеката е започнало с подмяна и укрепване на съоръженията в Ждрелото на река Ябланица. Според документацията подмяна на съоръженията предстои и в участъка при Ждрелото на река Ерма. Всичко трябва да е изпълнено до 31 декември тази година. Една от възложените дейности гласи: „Автономно осветление тунел с фотоволтаичен панел и 7 LED осветителни тела“. Така до края на юбилейната 2021 година една от основните атракции на екопътеката буквално ще светне.

Тунелът при Ждрелото на река Ерма, за който много туристи погрешно смятат, че е естествено образувана проходна пещера, ще бъде опасан с кабели и ще има цели 7 осветителни тела, които ще се захранват с енергия от слънцето. Две дървени тоалетни със зидария от цепен камък ще бъдат изградени в участъка при Ждрелото на река Ерма. Още три такива санитарни постройки ще чакат туристите от при Ябланишкото ждрело. Там ще се изгражда и чешма. До един от изворите (посочен на снимка в документацията) ще се появи конструкция от арматура и бетон, облепена с камък и с месингов чучур.

По повод навършването на 20 години от създаването на Трънската екопътека, нека си припомним какво са установили експертите на БАСЕТ през 2017 година: „В периода на експлоатацията не са полагани почти никакви грижи по поддържането. Този факт, съчетан с интензивно ползване (особено на участъка в ждрелото на р. Ерма), води до крайна амортизираност и правомерно решение на община Трън за забрана на ползването“. Заслужава внимание и още едно важно уточнение, което е включено в Техническото задание на Община Трън: „Макар и замислена като единна система от вариантни кръгови маршрути, след настоящият планиран основен ремонт на екопътеката, тя ще продължи да функционира в две напълно самостоятелни части: Ябланишка екопътека по река Ябланица и Същинска Трънска (Ломничка) във и непосредствено край известното Ждрело на река Ерма. Целта сега е да се възстанови безопасната експлоатация на заварените изградени участъци и да се удължи живота им. За същата тази цел БАСЕТ преди 4 години уточнява, че целта е минималистична, но реалистична.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и проекта на Община Трън

Виж също...

Loading...