Неотложният ремонт на паметника в Слишовци се отлага с години. Пари има, но Общината иска 5 пъти повече

Какво се случва с ремонта на паметника в село Слишовци е поискал да разбере общинският съветник Ташко Минков. Въпросът му е отправен към кмета на община Трън по време на сесия на Общинския съвет през месец септември, предаде репортер на Zapadno.com.

Протоколът от заседанието е достъпен на сайта на Общината и от него разбираме, че Ташко Минков пита кмета Цветислава Цветкова: „Има ли такова нещо?“. Отпускани ли са средства от Министерството на отбраната за ремонт на паметника? Цветкова потвърждава с уточнение: „Но тези пари не стигат до никъде.“

Още през месец август миналата година читателите на Zapadno.com бяха запознати с публикацията: Местната власт на Трън ще уточнява как да се използват парите за паметника в Слишовци. Видно от отговорите на трънския кмет, от тогава до днес нищо не се е променило. През 2018 година се предприеха стъпки за възстановяване на паметника в първоначалния му вид. През 2019 година правителството отпусна пари, с които местната власт в Трън предвиждаше да извърши почистване на растителността около монумента. Въпреки това почистване не беше извършено. “Не сме изчистили“ – каза през лятото на 2020 година Цветкова.

„Министерството не може да ни каже кое е приоритет от КСС-то, за да започнеме да работиме. Ние искаме 100 хиляди лева, те ни дадоха един път 5, един път 15 (бел.ред.: хиляди лева). Тъй като там конструкцията е нарушена на паметника, трябва да се прави проект. Първото, което трябва да се направи е да се почисти, защото паметникът е почти в гора обрасъл. Така че 10 хиляди лева в КСС-то бяха заложени за почистване.”, поясни тогава кметът на Трън за разпределението на средствата в количествено-стойностната сметка (КСС) за възстановяване на паметника.

През септември 2021 година кметът отговаря пред Общинския съвет, че: „Парите са в сметката на Общината и аз съм написала писмо, че докато не се отпуснат някакви реални средства, няма да започнеме ремонта.“ През цялото това време в регистъра на паметниците на сайта на Областната управа стои следното описание за паметник-костница „Слишовска могила“: „Паметникът е изоставен в продължение на десетки години и в следствие на липсата на текуща поддръжка и влиянието на атмосферните процеси са констатирани редица повреди, особено в обсега на площадката около паметника. На места са изпадали облицовъчните плочи, има повреди по строителната конструкция, причинени от появила се растителност, периодично редуване на навлажняване, замръзване и изсъхване на материала. Актуалното състояние на конструкцията на паметника като цяло е добро, ако се отчете липсата на поддръжка и неблагоприятното въздействие на атмосферните влияния. Без предприемане на неотложни мерки за осигуряване на нормална и безопасна експлоатация на обекта бъдещето на паметника е под въпрос.“

Виж също...

Loading...