Секретарят на читалището в Брезник: Мисли се за изнасяне на някои събития онлайн, тъй като така всеки може да ги види или да е участник

Изнасяне на някои събития на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” е сред идеите, които обмисля новия читалищен секретар Гергана Пожарски. “Мисля много интензивно и в посока да изнесем някои от събитията онлайн.”, каза специално за читателите на Zapadno.com Гергана Пожарски.

Новият секретар на читалището в град Брезник встъпи в длъжност от 1 септември след като беше избрана от читалищното настоятелство. “Не го очаквах, но всъщност си дадох сметка, че винаги с това съм искала да се занимавам. По някакъв начин градът да има по-широк достъп до култура, събития, които да правят името му известно. Да може да се чува за можещите хора в града извън областта и ако може и извън страната, разбира се. Мисля, че взех правилно решение и оттук нататък ни очаква доста сериозна работа. Читалището е сериозна институция и има своето сериозно място в празничния и културен живот на града. Всичко, което е направено досега е добро.”, каза Гергана Пожарски и изрази надежда работата да продължи по същия начин, но с нови събития и инициативи.

Първият работен ден на новия секретар е започнал с надпис “Добре дошла” и букет рози от колегите в институцията. “Много топло и мило посрещане. Все едно си влязох вкъщи, защото познавам целия екип. Много са сърцати, ентусиазирани и работещи хора. Вече сме в позиция да действаме сериозно и съм сигурна, че ще има с какво да зарадваме Брезник и брезничани – и в скоро време, и за постоянно.”, каза Гергана Пожарски. Нейната надежда е, когато настъпи момент за представяне на самодейците на сцена, пикът на заболелите с коронавируса да е отминал. “Мисля много интензивно и в посока да изнесем някои от събитията онлайн. В крайна сметка, независимо дали сме с условия на пандемия или не, светът се развива и все повече хора искат да се включат в събития, които са отдалечени на десетки, стотици или хиляди километри от тях. И това са възможностите, които ни предлага съвременната технология – да можем да правим срещи от разстояние, да правим събития от разстояние и това да се предава. Всеки, който иска да може да види или да бъде активен участник.”, каза още секретарят на читалището.

Сред новите инициативи, по които се мисли, е изнасяне на постоянен щанд с книги с повече екземпляри от фонда на библиотеката. “Да бъде като базар, от който да се купуват книги и съответно средствата да отиват за набиране на нови издания. Мислим и за други неща, но постепенно ще си дойдат нещата.”, сподели Гергана Пожарски.

Пожеланието и към самодейците е да са сърцати и да отстоят на поредната вълна, свързана с пандемията от коронавируса. “Но аз съм сигурна, че Брезник има много сериозни традиции в това отношение. Виждам колко голям е интересът в младите хора. Това е и нашата роля и функция – да успеем не само да задържим този интерес, но и да го доразвием. Да могат децата да черпят от силата на корена и съответно да има кой да го предава, защото ако изпуснем брънката на верижката, тя ще се скъса. И в един момент ще страдат тези, които са си отишли напред във времето, и тези на които им предстои да дойдат. Без корен не може.”, завърши пожеланието си секретарят на брезнишкото читалище.

Виж също...

Loading...