Италиански писател за Брезник: Неговите улици са шосирани, чисти, застроени с двуетажни, спретнати сгради

С добри впечатления от град Брезник е останал италианският писател, филолог и литературен критик Джорджо Нуриджани, известен и като Жорж Нурижани (23 септември 1892 година – 7 май 1981 година). Той е посетил градът в периода между 20-те и 30-те години на XX век, когато е обикалял България. Това сподели авторът на документални филми Пламен Бараков по време на среща на краеведите от Пернишко, която се проведе на 27 септември в брезнишкия музей, предаде репортер на Zapadno.com.

Пламен Бараков работи по заснемането на документален филм за Жорж Нурижани, който ще бъде излъчен по телевизии в Италия и България. Авторът на филма, който носи заглавието “Протокът на Кораба на изкуствата”, е свързан с Брезник. За няколко месеца е служил като войник в града и е участвал в мащабно залесяване с гора край брезнишкото село Завала. Освен това районът му е познат, тъй като е изкачвал планината Любаш. 90 % от документалния филм са заснети в Италия, а по останалата част в момента се работи в България. В Италия Пламен Бараков се е срещнал с внуците на италианския писател и филолог.

В рамките на 5 години Жорж Нурижани е обиколил 100 български града с целта да събере фолклора, обичаите и песните на тези райони. Във всеки град италианецът е изнасял по 2 лекции. “Едната е за българската култура и фолклор, другата е за италианската. Всички зали бяха пълни и ме аплодираха – пише в пътеписите на Жорж Нурижани. Това е описано и в тогавашния пернишки вестник “Пернишки миньор”. Фантастичен вестник, защото е описал какво става и в Брезник, и в Трън, и в Радомир. Та той минава по този път и в Брезник е бил по покана на неговите приятели Александър Симов и Михаил Георгиев. “Разположен на едно не високо, стръмно възвишение, градът има живописен изглед. Неговите улици са шосирани, чисти, застроени с двуетажни, спретнати сгради. Най-оживената е средищната му част – площадът с магазините, гостилниците и кафенетата.”, е записал Жорж Нурижани в пътеписа си за Брезник, като е добавил, че тогава населението на града е било около 4 хиляди жители. “Поради хубавият и мек климат, както и поради живописната околност, градът се посещава твърде много от летовници и любители на хубавата природа. През моето двудневно пребиваване в този кокетен и приветлив градец не забелязах как неусетно мина времето сред изввънредно любезното и гостоприемно семейство на моя приятел Александър Симов. На 3 – 4 километра южно от планината се намира източникът на прочутата Брезнишка вода.”, пише още в пътеписа.

След посещението в Брезник писателят преминава и през град Трън и село Стрезимировци, където също изнася лекции. След Първата световна война Жорж Нурижани е участвал в международна комисия за оставане на Стрезимировци в пределите на България, поясни Пламен Бараков.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...