Автентични престилки от Трънския край са подредени в изложба, която гостува на музея в град Брезник

Две престилки от Трънско са част от пътуващата изложба “Престилка, опрешка, фута”, която гостува в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата е подредена в изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник и беше открита на 27 септември. В експозицията присъстват над 60 престилки от различни краища на страната. Прочетете още по темата в публикацията: Под покрива на Класното училище в Брезник подредиха над 60 престилки от всички краища на България.

Изложени са и две престилки от Трънския край и по-конкретно от трънското село Кожинци и някогашното такова Одраница, което в наши дни попада в община Земен. Престилката от село Одраница е изписана към община Трън, тъй като първоначално населеното място е било към бившата Трънска околия, но след 1959 година попада в община Земен. Престилката от Одраница е изработена от вълна и е най-старата в експозицията – на над 150 години. “Тя е запазена и дори не е поправяна. Виждате, че тя е без корекция. Когато се слага престилка, аз не правя никакви подобрения. Отатък имаме една престилка, която е проядена и аз направих корекция, което не е правилно. Престилката трябва да си стои каквато си е.”, каза авторът на изложбата Елена Димитрова. Престилката от село Кожинци е работна. Отличава се с това, че е по-тънка и е лека. “Тя е такава, за да може жената като отиде на двора или на нивата да работи, да не и тежи. Но тук, при нея има сложена дантела, което е малко по-модерно.”, добави Елена Димитрова.

Изложбата е аранжирана от пернишкото народно читалище “Нови хоризонти-2009” и може да бъде разгледана в Брезник през следващите 2 месеца.

Виж също...

Loading...