Военните паметници в селата Долна Секирна, Завала и Горни Романци са от тези, пред които задължително се отдава чест

Пет паметника в Брезнишко са включени в списъка на официално утвърдената категория паметници, на които се отдава военна чест. Това са паметниците в селата Долна Секирна, Завала и Горни Романци, както и двата паметника в град Брезник, посветени на загиналите във войните. Това показва справка в официалния регистър на сайта на Областна администрация-Перник. От изброените паметници най-стари са двата в града, а от тези в селата (според наличната информация) най-отдавна е издигнат паметникът в Долна Секирна, предаде репортер на Zapadno.com.

Военният паметник в брезнишкото село Долна Секирна е построен през далечната 1930 година. Той е един от най-значимите военни паметници в Трънско-Брезнишкия регион. Свидетелство за това е фактът, че паметникът е бил включен в списъка на официално утвърдената с министерска заповед категория паметници, пред които се отдава задължително чест, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Военният паметник в Долна Секирна се намира до пътя за съседното село Горна Секирна, а в близост до него е и местният храм “Света Неделя“. Паметникът е издигнат по инициатива на запасното подофицерско дружество „Цар Симеон“. Изработен е от гранит по проект на местен майстор. Сумата за изграждането му, възлизаща на 18 000 лева, е била събирана от семействата на загиналите, които в случая се явяват като дарители за построяването му. Върху паметника са изписани имената на общо 34 души от селото, загинали във войните за национално обединение през периода 1912 – 1918 година, като 15 от тях са участвали в Балканските войни, а 19 – в Първата световна война, каза специално за Zapadno.com главният експерт в отдел “Военни паметници и военно-патриотично възпитание” към Министерство на отбраната Радослав Симеонов.

След края на Втората световна война върху паметника допълнително е изписано името на ефрейтор Асен Рангелов Александров, убит на 13 април 1945 година в района на град Вараждин в Република Хърватия. Освен това, върху едната от страните на паметника са добавени три имена на загинали във войните в периода 1912 – 1918 година от село Станьовци. При всички случаи обаче това не са всички имена на загиналите във войните от тези две села. Със сигурност има и много пропуснати имена, тъй като само от село Станьовци на Добруджанския фронт през периода 1916 – 1917 година са загинали 5 души, отбеляза още Радослав Симеонов от Министерство на отбраната.

До този момент във военното министерство не са информирани относно предстоящи ремонтно-възстановителни дейности по паметника в село Долна Секирна. Ако такива предстоят, то техните организатори и извършители са длъжни според предписанията на Закона за военните паметници да уведомят за това Министерството на отбраната. В случай, че се предвижда промяна на външния вид на паметника, то тогава те ще трябва да предоставят и проект за предстоящите по него ремонтните дейности, поясниха от ведомството.

Виж също...

Loading...