Нива и ливада край язовир “Ярловци” в Трънско може да се превърнат във вили с басейни

Инвестиционно предложение от 2015 година е възродено през предходния месец в опит да се построят две групи жилищни сгради с басейни в землището на трънското село Ярловци, предаде репортер на Zapadno.com.

Намерението на инвеститора е да изгради вили непосредствено до едноименния язовир. Те ще имат обща инфраструктурна връзка и локално пречиствателно съоръжение. Информацията е публикувана на интернет страницата на Община Трън в изпълнение на законовото задължение на общинската администрация да запознае обществото с намерението на инвеститора. Обявлението е във връзка с процедура по преценяване дали е необходимо да се извърши оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Процедурата се води в софийската екоинспекция, която отговаря за територията на община Трън.

Справка в публичния регистър с процедурите по ОВОС показва, че кореспонденцията между инвеститора и Регионалната инспекция по околна среда и водите тече още отпреди 6 години. През октомври 2015 година е внесен „План за застрояване на ПИ №№ 120043, 120145, землище на с. Ярловци, общ. Трън“. След размяна на уведомления, отговори и допълнителна информация, проектът стои замразен до 2021 година.

Строителството се отнася за два имота с обща площ над 5,600 декара, които в момента са нива и ливада. Предлага се монолитно нискоетажно строителство до 7 метра височина на 2 вилни сгради. В района няма изградена ВиК мрежа, но за бъдещите вили с басейни ще се пусне водопровод от мрежата на село Ярловци, а битовите отпадъчни води ще се третират в локални пречиствателни станции.

Припомняме, че през 2016 година Регионалната инспекция по околната среда и водите одобри изграждането на ваканционен комплекс в близост до язовир “Ярловци”, в землището на село Главановци. Две години по-късно инвеститорът преразгледа проекта си и съкрати мащаба му наполовина. Въпреки това пролетта на 2019 година се появи обява, че земята и цялостният проект с разрешение за строеж на вилно селище на брега язовира се продават за 2,5 евро (5 лева) на квадратен метър. Прочетете още по темата в публикацията: Още един инвеститор напуска Трън: Продава се проектът за вилно селище в Главановци за 5 лева на квадратен метър.

Виж също...

Loading...