Община Брезник с отговор за сметоизвозването: Ще вдигнем данъците, половин милион лева не стигат

Предстои увеличение на данъците през 2022 година, съобщиха от администрацията на Община Брезник пред репортер на Zapadno.com.

Правим план-сметка за следващата година, която трябва да внесем на Общински съвет този месец, съобщи Гергана Методиева от отдел “Местни данъци и такси”. „Облогът за 2021 година на цялата община – села, Брезник, фирми, физически лица – ни е 374 000 лева. Дори и да съберем облога на 100 процента, пак не може да достигнем тази сума, която ни трябва за справяне с битовите отпадъци“ – обобщи експертът. „Това че имаме събираемост от 70 процента не означава, че тези пари ни стигат, за да се чисти. Значи, ние дори и да увеличим данъците на 100 процента, пак събраната сума няма да ни стигне за сметосъбирането и сметоизвозването.“

В момента сметката за боклука през 2021 година възлиза на близо половин милион лева – 497 899 лева. От такса „Битови отпадъци“ в бюджета е заложено да се събират 260 000 лева. „Ние дофинансираме с общински приходи още 237 000 лева“, съобщава Гергана Методиева и уточнява, че за 2022-ра планираната сума няма да е 500 хиляди, а ще бъде дори още по-голяма.

От какво идва ръстът? „Тук влизат всички разходи: заплати на хората, които са заети със сметосъбирането и сметоизвозването, облекла, горива, отчисленията, които се плащат на Регионалното депо в Перник“ – уточнява Гергана Методиева.

„Отчисленията са жестоки! Следващата година скачат от 82 на 95 лева на тон. Ще дойде доста по-висока план-сметка, за което ще има и вдигане на данъците. Защото няма как.“, според служителят в Общината.
По думите на Гергана Методиева по принцип се прави плавно увеличение на таксите в Брезник. Но въпреки това парите за отпадъци пак няма да стигат и отново ще има дофинансиране. Миналата година увеличението беше 20 % в града, а за селата – 30 на сто. Обяснението се крие в ниските данъчни оценки на имотите в селата. Такса смет се определя на база данъчна оценка и така се получава, че в селата собственик на къща плаща по около 5 лева на година за почистване на отпадъците.

Отговорите на Община Брезник за битовите отпадъци имат отношение към публикацията: Въпрос на пари ли е сметоизвозването в община Брезник? Общината е разполагала с 80 на сто от планираните приходи още през месец юни.

Още коментари по темата очаквайте утре в ексклузивно интервю с еколога на Община Брезник Детелина Виденова – единствено в Zapadno.com.

Виж също...

Loading...